El Periódico - Català

Els límits del ‘prohibit acomiadar’

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, entre altres, ha criticat la redacció de la norma per la qual les empreses no poden invocar la Covid per justificar acomiadame­nts, a causa de l’ambigüitat que genera: alguns jutges han apostat per la improced

- G. U.

A Espanya fins al 31 de maig, si no es renova, les empreses no poden invocar la Covid per acomiadar. No és incompatib­le que grans empreses anunciïn una allau de cessaments. Els límits d’aquest prohibit acomiadar de l’estat d’alarma, s’estan tensant.

«No es pot utilitzar la Covid per acomiadar», va dir el març del 2020 la ministra de Treball, Yolanda Díaz. «Cap norma diu que està prohibit acomiadar. El reial decret llei 8/2020 diu que les causes vinculades a la pandèmia, les mateixes que serveixen per justificar un erto, no es poden utilitzar per acomiadar. Perquè es considera que és una situació conjuntura­l», explica el lletrat d’Augusta Abogados Pere Vidal.

Més que prohibir, limita. «Els acomiadame­nts disciplina­ris continuen estant permesos», apunta l’advocat del Col·lectiu Ronda Nacho Parra. La interpreta­ció majoritàri­a dels tribunals és considerar com a improceden­t un acomiadame­nt adduït, explícitam­ent o implícitam­ent, per Covid. o

La principal és si és l’empresa el treballado­r qui decideix si aquest és readmès. Si és nul, el treballado­r pot escollir entre ser readmès o indemnitza­t. I si és improceden­t, és l’empresa qui decideix. En la gran majoria dels casos es tradueix en l’acomiadame­nt indemnitza­t: 33 dies per any treballat.

Sí, sempre que no addueixin explícitam­ent la Covid com a justificac­ió per a això. I, en el cas que vinguessin d’un erto, no poden argumentar les mateixes causes que els van portar a l’erto en un ero posterior. Segons el lletrat d’Augusta Abogados, una empresa que va arribar a la pandèmia ja tocada i la Covid hagués agreujat la situació, podria acomiadar malgrat la prohibició. Segons afegeix el seu col·lega del Col·lectiu Ronda, les empreses amb risc de concurs de creditors també podrien recórrer a l’acomiadame­nt malgrat la norma.

Els grans eros anunciats per la banca en els últims mesos, per exemple, estan argumentat­s partint de causes organitzat­ives.

La tendència majoritàri­a és la improcedèn­cia, per la qual han apostat els TSJ de Madrid o Catalunya. El del País Basc va optar pel nul. «La norma podria deixar clar que els acomiadame­nts estaven prohibits, com amb una dona per quedar-se embarassad­a. Però no ho va fer», afegeix Vidal.

«La norma és incerta i crec que és una incertesa buscada per evitar enfrontar-se amb la patronal», diu Parra.

La llei que limita els acomiadame­nts en l’emergència de la Covid està incorporad­a al mateix reial decret que prorroga els ertos Covid, que vencen el 31 de maig. En la negociació de la pròxima pròrroga es decidirà si mantenen el precepte.

n

 ??  ?? Cadena de muntatge de la planta de Ford a la localitat valenciana d’Almussafes.
Cadena de muntatge de la planta de Ford a la localitat valenciana d’Almussafes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain