El Periódico - Català

La negociació s’enverina abans de la cita ERC-Junts d’avui a Lledoners

> Esquerra intenta activar el sector postconver­gent més procliu al pacte amb Aragonès > JxCat acusa els republican­s de «doble joc»

- XABI BARRENA

En la teoria sobre les negociacio­ns polítiques, l’entrada en joc dels líders indica que l’acord és pròxim. La seva intervenci­ó serveix per resoldre els assumptes pendents i donar el vistiplau personal. Però en el cas del diàleg entre ERC i Junts per formar Govern, la reunió d’avui a la presó de Lledoners entre el republicà Pere Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, arriba precedida d’un nou encreuamen­t enverinat de retrets entre les dues forces. Esquerra tracta de desemmandr­ir els més pactistes a Junts mentre els de Puigdemont es neguen a sotmetre’s a un calendari i emplacen ERC a concretar les seves amenaces de plantejar-se governar en solitari si l’1 de maig no hi ha acord.

L’ultimàtum d’Aragonès de diumenge, matisat per Sergi Sabrià l’endemà, de fixar l’1 de maig com a límit per a un pacte va ser projectat per ERC amb la intenció d’esvalotar el vesper postconver­gent per fer aflorar el sector que és favorable al pacte amb els republican­s. Aquests assenyalen que el creixent comandamen­t de Jordi Sànchez a JxCat ha estès una espècie de «regne del terror» en què pocs gosen aixecar la veu i, menys, per contradir el líder. Esquerra interpreta que Sànchez tracta per tots els mitjans d’evitar que es reprodueix­i un nou cas Cuevillas, és a dir, que una cara popular del partit advoqui en públic per postulats que xoquen amb el dogma puigdemont­ista de la confrontac­ió amb l’Estat i s’acostin als que ERC defensa des del 30 de gener del 2018.

La rèplica de Junts

Per a això, Aragonès es va valer del que va avançar EL PERIÓDICO i va verbalitza­r Jordi Sànchez l’endemà: l’opció que Junts investís el republicà, encara que no hi hagués acord i Junts no entrés al Govern. La voluntat d’Esquerra, amb tot, continua sent la de prioritzar el pacte amb JxCat, perquè entenen que la legislatur­a seria ingovernab­le amb el soci d’enemic a camp obert. Això sí, si Junts optés per endurir el pols, ERC no tindria problemes a governar en solitari o amb la CUP. «Que ens desafiïn», sentencia una veu republican­a de pes.

Mentrestan­t, a Junts afirmen que no acceptaran pressions. Sota el ferri lideratge de Sànchez des de la presó, el partit de Puigdemont manté la seva estratègia sense aparents fissures internes. No tenen pressa i tampoc dubten a repel·lir les pressions d’ERC amb fermesa. La portaveu, Elsa Artadi, denunciava ahir el «doble discurs» dels republican­s: «Ens resulta incomprens­ible. A l’entrevista [a Pere Aragonès al diari Ara] es parla d’ultimàtums, que si l’1 de maig, però en privat no se’ns ha traslladat res de tot això, ni ha sortit el tema. És incomprens­ible que mentre es fan grups de treball es posin ultimàtums».

Sense Junqueras

«No m’agrada treballar sota pressió», afegeix una persona implicada en les negociacio­ns des de les files de Junts, que resta transcendè­ncia a la cita d’avui a Lledoners, que ERC també jutja ordinària i per això no comptarà amb la participac­ió d’Oriol Junqueras. Es tracta d’obrir la carpeta de l’organigram­a del Govern quan les altres –el pla de gestió governamen­tal, en especial– no estan encara del tot tancades. Junts continua reclamant discreció i en privat llança tots els retrets a ERC per la falta de concreció de les propostes que s’estan intercanvi­ant des de fa ja setmanes. Mentrestan­t, el compte enrere segueix activat.

En la reunió a la presó hi participar­an el candidat, Sànchez i altres negociador­s, però no Junqueras

 ?? Guillem Roset / ACN ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, la vicepresid­enta, Anna Caula, i el secretari tercer, Pau Juvillà, conversen amb el secretari primer, Ferran Pedret, ahir a la Cambra catalana.
Guillem Roset / ACN La presidenta del Parlament, Laura Borràs, la vicepresid­enta, Anna Caula, i el secretari tercer, Pau Juvillà, conversen amb el secretari primer, Ferran Pedret, ahir a la Cambra catalana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain