El Periódico - Català

El pla de recuperaci­ó de Draghi: digital, verd i social

El primer ministre italià presenta a la Cambra de Diputats el projecte que portarà a Brussel·les. Valorat en 250.000 milions d’euros, accentuarà la inversió en infraestru­ctures, transició ecològica i educació.

- ROSSEND DOMÈNECH Roma

Préstecs de l’Estat per a la hipoteca amb l’objectiu que els joves puguin comprar la seva primera vivenda, connexió a internet de les 40.000 escoles del país i tots els centres d’atenció primària. Una massiva construcci­ó d’escoles bressol i d’escoles de primària, a més de mecanismes de cura de nadons, per a la conciliaci­ó de les dones treballado­res. Aquesta és només una part de com Itàlia pensa invertir els 248.000 milions d’euros per a la recuperaci­ó, 209 dels quals seran procedents del Pla Europeu de Recuperaci­ó i la resta, afegits pel Govern de Mario Draghi, seran invertits en dèficit propi, destinat a obres públiques que el país tenia programade­s. El 40% dels fons s’invertiran al sud de la península en tasques com construir trens d’alta velocitat que la uneixin al nord o per recolzar la creació d’empreses per part de joves i dones.

«Estic segur que ho farem i que l’honradesa prevaldrà sobre la corrupció, l’estupidesa i els interessos creats», va dir Draghi presentant el pla al Congrés. Avui serà el torn del Senat, demà les cambres el votaran i divendres, últim dia útil, el Govern el presentarà a Brussel·les.

El pla d’Itàlia es divideix en cinc «missions» que, com a condició de la Unió Europea (UE), han de ser portades a terme i acabades el 2026, cosa que comportarà el nomenament d’inspectors que segueixin cada projecte de prop i el control de les empreses que els executin.

El Govern destinarà 50.000 milions (un 27%) dels fons a la digitalitz­ació, la innovació, la competènci­a i la cultura. «L’objectiu és accelerar l’adopció de tecnologia perquè el 2026 hi hagi oportunita­ts iguals per a tothom en l’àmbit públic, privat i familiar», va afirmar Draghi.

Uns 70.000 milions seran per a «la revolució verda i la transició ecològica», que inclouen una agricultur­a sostenible, economia circular, transició energètica, mobilitat sostenible, transforma­ció energètica­ment sostenible de tots els edificis i la posada al punt de tots els recursos hidràulics i anticontam­inants. Uns 31.000 milions s’invertiran «en una xarxa d’infraestru­ctures de transport modern sostenible i interconne­ctat». La major part dels fons s’invertiran en eixos ferroviari­s, alguns per realitzar, com l’alta velocitat entre sud i nord del país, amb grans carències.

«Estic segur que l’honradesa prevaldrà sobre la corrupció», diu el primer ministre

Formació i recerca

Educació i recerca s’emportaran 32.000 milions, part dels quals destinats al pla massiu d’escoles bressol, escoles de primària i atenció als nadons, a més de la connexió a internet de les 40.000 escoles. La resta anirà a reforçar la recerca, la formació dels científics, i connexions entre universita­ts i indústries i l’àmbit laboral.

L’àmbit laboral en tots els seus aspectes s’emportarà 22.000 milions d’euros, als quals se n’afegiran 7.300 milions d’un altre pla europeu (el React-EU). S’invertiran en recolzamen­t a les activitats empresaria­ls de les dones, la introducci­ó d’un sistema certificat sobre la igualtat de gènere i l’accés dels joves en general al món laboral.

 ?? Alberto Pizzoli / AFP ?? El primer ministre italià, Mario Draghi, revisa les seves anotacions al Parlament, ahir.
Alberto Pizzoli / AFP El primer ministre italià, Mario Draghi, revisa les seves anotacions al Parlament, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain