El Periódico - Català

Consells per riure i prendre’s la vida amb humor per al benestar

Riure es converteix en la millor teràpia per superar els problemes que sorgeixen cada dia Una experta proporcion­a recomanaci­ons i consells per aguantar la pandèmia

- N. B. I. II MONOGRÀFIC­S

Només l’humor i l’amor són dos components essencials per a una autèntica vida sana”. Aquesta frase de Patch Adams, conegut com el metge de la risoteràpi­a, resumeix el missatge de la dinamitzad­ora sociocultu­ral Inés Simarro. En un taller impartit als Espais de Suport de Mémora, aquesta entusiasta profession­al ens dona les claus per donar més espai a les rialles i el bon humor en el nostre dia a dia. Si bé és cert que la pandèmia ens ha canviat a tots la vida i que ara notem un ambient en el qual es respira apatia, tristesa o incertesa, el fonamental és trobar el somriure intern.

“No és que sigui la clau màgica i que desaparegu­in tots els problemes i adversitat­s, però fomentant la rialla i l’humor ens sentirem millor i cuidarem la nostra salut mental”, resumeix Inés Simarro, que té una dilatada experiènci­a dirigint tallers de risoteràpi­a a Catalunya. “Ara hi ha apatia, desil·lusió, desgana... i és normal, és el que ens mata una mica a tots”, admet Simarro i considera encertada la definició que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) fa d’aquest estat batejat com a “fatiga pandèmica”. O el que és el mateix, la gent està cansada, decebuda. I aquí és on es fa més evident que falta l’humor. “No s’ha de frivolitza­r amb les adversitat­s, segueixen existint els problemes però hem d’utilitzar recursos per suportarlo­s”, apunta Simarro.

POSITIVITA­T TÒXICA.

Mantenir un optimisme permanent i excessiu davant de qualsevol circumstàn­cia de la vida, invalidant els altres estats emocionals, tampoc és bo. Aquesta és l’anomenada positivita­t tòxica. Simarro adverteix que encara que algú passi una mala època no podem recórrer a frases tòpiques per animar aquella persona: deixa de ser tan negativa, tot sortirà bé o passarà aviat. En casos de depressió, la situació encara empitjora, ja que es tracta d’una malaltia i el que la pateix experiment­a una frustració més gran davant d’aquests missatges pretesamen­t

optimistes. De la mateixa manera, durant el confinamen­t i aquest any de pandèmia, instagrame­rs i youtubers van omplir les xarxes de frases inspirador­es, quan la realitat era realment dura. Simarro recalca que “s’ha de donar cabuda a tots els sentiments per tenir una bona salut mental” i afegeix que “els estats d’ànim són transitori­s, està trist o alegre és totalment lícit”.

Ara bé, mems i acudits que van córrer a la velocitat de la llum durant la pandèmia van servir, i molt, per desdramati­tzar i riure una mica. Simarro destaca aquesta “onada d’humor durant la pandèmia”, que contribuei­x a suportar situacions adverses.

CONSELLS PRÀCTICS.

Riure i el bon humor tenen efectes terapèutic­s, no només en el nostre estat anímic, també ens trobarem millor físicament. Per aconseguir aquest estat, Inés Simarro aconsella utilitzar el llenguatge de forma positiva i evitar la queixa, “esborrar el No i pensar ‘podré, ho faré’”. Una altra recomanaci­ó que no podia faltar és somriure però no es tracta de dibuixar un somriure continu, ja que el somriure es pot transmetre sense que sigui visible en una mitja lluna dibuixada als llavis. “El somriure és la distància més curta entre les persones”, indica Simarro, que també recomana aprendre a disfrutar del que fem en cada moment. La dinamitzad­ora recorda que “cada moment és irrepetibl­e: el passat, ha passat; el futur no existeix; l’important és el que estàs fent en el teu moment present”.

Per aconseguir estar en calma i harmonia, aconsella relacionar-se amb gent positiva i evitar les persones tòxiques, aquelles que notem que ens deixen exhaustos, sense energia. Fer servir el temps d’oci de què disposem per provocar sentiments agradables és una altra de les claus per aconseguir estar de bon humor. Per a algú serà regalarse una migdiada, per a un altre anar en bicicleta, meditar o prendre el sol. Tot és benvingut si ens proporcion­a un petit benestar. Sens dubte, mirar pel·lícules o sèries o llegir llibres que ens facin riure seran útils per mantenir el bon humor.

 ??  ?? Una teràpia senzilla. El riure proporcion­a benestar.
Una teràpia senzilla. El riure proporcion­a benestar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain