El Periódico - Català

El Govern que ve

- Antonio Franco

Aragonès aspira a una política alternativ­a a la de Puigdemont i Torra per encarar qüestions no directamen­t relacionad­es amb la independèn­cia

Tot fa pensar que, desgraciad­ament, aviat tindrem un nou Govern de coalició ERCJunts. Remarco aquesta pena perquè amb els resultats de les últimes eleccions i les poques ganes que té Junts d’anar a aquest Govern subordinad­a a ERC el lògic seria un altre tipus de Govern. Aragonès aspira a una política alternativ­a a la desganada de Puigdemont i Torra per encarar també les qüestions no directamen­t relacionad­es amb la consecució de la independèn­cia, i Catalunya reuneix circumstàn­cies idònies perquè Esquerra l’administri en minoria, blindada des de fora per Junts en l’aspiració secessioni­sta, però oberta a pactes concrets puntuals amb el

PSC i els comuns per combatre amb àmplia base la crisi econòmica i resoldre els urgents problemes socials i sanitaris de la població.

Quan Aragonès planteja amb realisme la seva tesi que la independèn­cia arribarà després d’una llarga marató, les travetes i despits que li clavaran des de dins del Consell Executiu que tenen presses per reiniciar viatges immadurs presagien que seguirem en els mals temps actuals.

Tot i que sense ganes, tot i que una vegada ERC ha descartat que sigui el gens representa­tiu Consell de la República dels amics de Puigdemont i no la Generalita­t qui prengui les decisions serioses, Junts no té més remei que entrar al Consell Executiu. Ni vol ni pot –per a la seva supervivèn­cia– renunciar als sous i cadires que ha anat heretant des dels temps de Pujol. Estar en el Govern significa accedir a bastants dels més de 500 càrrecs de la institució i les seves empreses públiques satèl·lits, amb desenes de llocs de treball remunerats amb el voltant de 100.000 euros anuals que nodreixen les vides personals de l’aristocràc­ia indepe i diversos centenars més per als més afortunats dels seus militants a qui es proporcion­en feines que podríem denominar més normals.

Ni tan sols el tedi rancorós que sembla anar imposant-se en la personalit­at de l’exiliat Puigdemont pot permetre-li clavar un cop sec a aquest tema. Menys encara quan Esquerra vol encarar el que ve (més empobrimen­t, acomiadame­nts massius en grans empreses, replanteja­ment energètic, noves formes de treballar i aprendre...) en comptes de persistir en el que ell anomena combatre Espanya amb una «confrontac­ió intel·ligent» que no cessi, una cosa que no sembla ser el que més entusiasma en aquests moments ni la majoria dels catalans ni potser tan sols àmplies franges secessioni­stes.

En qualsevol cas, no és ni tan sols «intel·ligent» el que ens arriba des de Waterloo: la idea que després de vacunar al voltant del 80% dels mossos no cal fer el mateix amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil –que estan per sota del 10%– que realitzen aquí tasques similars. És un tema de vida o mort i no pot considerar-se brometa de barra de bar. Pensi en això, sisplau. Al·ludeix a com es viuria en aquest país si els qui ens porten la república possible s’assemblen a aquest senyor, que està disposat a cogovernar per la pasta dels seus amics, però no a pensar com un humà decent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain