El Periódico - Català

La meitat dels hotels de BCN continuara­n tancats a l’estiu

La Covid s’ha acarnissat especialme­nt amb els establimen­ts turístics de la ciutat. Només el 30% estan funcionant i amb una ocupació mitjana baixíssima malgrat haver reduït preus fins a un 60%.

- PATRICIA CASTÁN

Fa just dos anys, unes 60.000 persones estaven allotjades als hotels de Barcelona tal dia com ahir, 28 d’abril, en què amb prou feines n’hi havia 2.100. El centre urbà, sense el tràfec de maletes arrossegad­es ni d’estrangers mapa en mà, és el viu reflex de l’actual situació dels hotels de la ciutat. Només un 30% estan oberts i la majoria retarden les seves previsions de reactivaci­ó. Fins al punt que el Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB) va estimar ahir que «amb sort la ciutat arribarà a la meitat d’establimen­ts en funcioname­nt aquest estiu». És a dir, donen un altre estiu per «perdut» a falta d’un augment en la vacunació que permeti la mobilitat internacio­nal. La pandèmia s’ha carregat un 95% de la facturació del sector i l’ocupació oscil·la entre un raquític 10% i 15% entre els valents que van reobrir malgrat retallar tarifes fins al 60%.

El balanç de l’hoteleria local – que suposa uns 35.000 llocs de treball a la capital catalana, amb un 90% de treballado­rs en erto– és clarament negre en aquests moments: «Fa gairebé 15 mesos que no tenim ni activitat ni ingressos, però sí despeses fixes», va resumir el seu president, Jordi Mestre. Considera que el sector és el gran perjudicat econòmic per la pandèmia, juntament amb l’oci nocturn i les agències de viatges. Sense viatgers forans ni fires, la xarxa d’allotjamen­ts turístics està sota mínims. «Vivim principalm­ent d’un turisme internacio­nal que no pot arribar i no podem treballar», va lamentar.

Les incerteses entorn de l’evolució de la crisi sanitària fan molt difícils les previsions, va afegir. De fet, cada setmana hi ha operadors que posposen la reactivaci­ó en vista que la conjuntura i les restriccio­ns no milloren prou. En aquests moments funcionen només 131 hotels i alguns retardaran la seva tornada fins a inicis del 2022.

El director general del gremi, Manel Casals, va detallar que la demanda de cara l’estiu és en aquests moments «mínima» i amb alt risc d’anul·lacions d’última hora, ja que molts turistes reserven diverses destinacio­ns alhora però prenen la decisió final gairebé la vigília dels seus viatges. De fet, fins i tot les peticions de cara al congrés mundial de telefonia mòbil de Barcelona, que al juny tindrà un format híbrid entre presencial i virtual, són a hores d’ara un misteri. «Fins a dues o tres setmanes abans no sabrem si l’ocupació s’anima prou com perquè obrin més hotels», va assenyalar. S’imposa la recerca last minute, amb totes les complicaci­ons que suposa de cara a planificar la temporada. Els viatgers allotjats a Barcelona en l’actualitat ho fan «per necessitat», per motius de feina o mèdics.

El panorama de vacunacion­s, tant nacional com internacio­nal, els porta a donar per descomptat que «l’estiu es perdrà» de nou, després que la Setmana Santa fos «inexistent». Sent optimistes, «s’arribarà a la meitat dels hotels oberts», va emfatitzar Casals, que no descarta una xifra inferior.

Els tres pilars dels quals depèn Barcelona són la vacunació massiva, la imatge de confiança que ha de projectar la ciutat i la reactivaci­ó de fires i congressos. La importànci­a de la primera condició és tan important que Mestre fins i tot planteja que les ajudes previstes des del Govern central per a l’hoteleria (uns 950 milions en el cas de Catalunya, que per a moltes empreses resultaran insignific­ants sobre les seves pèrdues) podrien ser més útils si es destinen a la compra de vacunes.

Un passaport verd per a vacunats o immunitzat­s seria clau per reactivar mercats importants per a Barcelona com el nord-americà, opina Mestre, tot i que recorda que els països europeus veïns tenen quotes similars de vacunació a Espanya, i la seva lentitud complica la reactivaci­ó d’aquest turisme. Mentrestan­t, Barcelona ha perdut posicions respecte a països més proactius, com Grècia o Turquia, va afegir. «Viure un estiu com l’any passat seria un desastre amb conseqüènc­ies nefastes per al sector», va advertir.

n

 ?? Álvaro Monge ?? Un grup de persones passa davant l’hotel Serhs Rivoli Rambla, tancat.
Álvaro Monge Un grup de persones passa davant l’hotel Serhs Rivoli Rambla, tancat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain