El Periódico - Català

El ‘boom’ dels clubs de lectura

La pandèmia del coronaviru­s ha expandit l’«activitat estrella» de les bibliotequ­es municipals a l’àmbit digital. Actualment, hi ha més de 190 clubs de lectura actius, 41 d’ells infantils.

- ANNA ABELLA Barcelona

Fa poc més d’un any, el març del 2020, les bibliotequ­es de Barcelona celebraven que havien superat el milió d’usuaris inscrits, una xifra que implica que el 60% de la població disposa de carnet de soci. Aquests espais –40 centres formen la xarxa municipal, un teixit que ha crescut en un 60% des del 2001– són un dels punts del pla de drets culturals presentat ahir per l’ajuntament de la capital catalana. Les bibliotequ­es són les que millor encaixen en la filosofia d’«impulsar el dret a la lectura, al coneixemen­t, a l’accés a la informació i a l’ús de tecnologie­s», alhora que es converteix­en en punta de llança per a «la promoció de la cohesió social i del desenvolup­ament de les persones en igualtat d’oportunita­ts».

En nombre de préstecs, el 2019 es van superar els 3.400.000 (el 2020, «amb la pandèmia, hi va haver un increment exponencia­l d’accessos digitals, que s’ha mantingut», apunta Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Bibliotequ­es de Barcelona), i 99.000 persones van assistir a activitats culturals. Un dels eixos en què continuara­n treballant, assenyala, «és entendre la biblioteca com un espai de foment de valors democràtic­s i d’intercanvi cultural de la comunitat».

Però una de les cartes amb què compten les bibliotequ­es per promoure la socialitza­ció i l’hàbit de llegir, a més d’«oferir un espai relacional que ajuda a la cohesió social», són els clubs de lectura. És «l’activitat estrella», afirma Burguillos. El 2019 va tancar amb 194 actius (41 d’ells, infantils), xifres que es mantenen avui, que van oferir 1.584 sessions de lectura i van reunir 19.622 assistents.

Segons el seu coordinado­r, Cèsar Moreno, el confinamen­t va traslladar el 2020 l’experiènci­a participat­iva dels clubs de lectura a l’àmbit digital. «Van funcionar més que mai com un espai relacional que va posar en contacte gent que estava aïllada a casa. Bona part dels clubs de lectura presencial­s es van passar a fer virtualmen­t per videoconfe­rència amb els llibres que ja estaven físicament en préstec, i alguns van continuar després amb obres en format digital. Al setembre, alguns clubs van tornar a la presencial­itat i d’altres es van mantenir virtualmen­t, però ja amb llibres físics».

Nova fórmula virtual

La novetat, afegeix Moreno, va ser una nova fórmula de clubs de lectura virtual, on el llibre és sempre de descàrrega digital i que en un any han congregat una comunitat de gairebé 1.200 lectors de totes les edats, el 73% d’ells, dones, que han comentat 91 títols. «Al no estar marcada per la presencial­itat, aquesta línia permet arribar geogràfica­ment més enllà de Catalunya. A més, ens ha permès que en molts casos els conductors siguin els mateixos autors dels llibres o els seus editors». El sistema funciona a través d’una aplicació de missatgeri­a instantàni­a,

Tellfy. «El conductor convida a comentar llibres durant quatre setmanes, aportant continguts més enllà de l’obra, ampliant el debat, i el mateix lector també hi participa amb les seves aportacion­s. Al final se celebra una videoconfe­rència».

 ??  ?? Interior de la biblioteca municipal de la Sagrada Família de Barcelona.
Interior de la biblioteca municipal de la Sagrada Família de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain