El Periódico - Català

Els sindicats tornen al carrer el Primer de Maig

> El confinamen­t domiciliar­i de l’any passat va impedir les tradiciona­ls manifestac­ions

- GABRIEL UBIETO

Els treballado­rs i les seves organitzac­ions tornaran aquest Primer de Maig als carrers per reivindica­r el Dia Internacio­nal del Treballado­r. Serà el primer de l’era post-Covid, després que l’any passat haguessin de commemorar aquesta efemèride en format virtual, a causa de les exigències del confinamen­t domiciliar­i. La tela de les ensenyes sindicals tornarà a onejar en les diferents manifestac­ions o concentrac­ions convocades a tot el país per al dia d’avui, compartida amb la tela de les mascaretes, en una jornada que previsible­ment estarà condiciona­da per la pluja i les restriccio­ns d’assistents.

La pandèmia ha implicat una nova crisi econòmica que està sacsejant el món del treball. La cadena de reestructu­racions i, en el pitjor dels casos, de tancaments va sumant noms i els sindicats aprofitara­n aquesta jornada per visibilitz­ar alguns dels grans eros actuals. Un dels sectors que més víctimes preveu deixar és el de la banca, que està negociant expedients que sumen més de 18.000 futurs acomiadame­nts. Per aquí preveuen pressionar les centrals, que ja han mogut iniciative­s de pressió a través d’altres canals, com el Congrés dels Diputats.

El sector de l’automòbil, amb alts nivells de sindicació i en hores baixes industrial­ment és un altre focus de conflictes laborals. El futur dels 2.525 empleats de Nissan a Catalunya, a més dels 17.500 més que

Es preveuen borrasques per a aquest Dia Internacio­nal del Treballado­r i no només meteorològ­iques. La campanya electoral marcarà a Madrid la jornada, amb Vox intentant agitar la celebració mitjançant la marxa amb cotxe del seu sindicat afí, Solidarida­d.

Mentrestan­t, CCOO i UGT faran el tradiciona­l passeig de Cibeles a Sol amb una manifestan­t il·lustre entre les seves files: la vice presidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Serà la primera vegada, des de la Segona República, que una ministra de Treball es deixa veure a les manifestac­ions sindicals del Primer de Maig. Díaz es manifestar­à braç a braç amb unes centrals que li exigeixen derogar tan aviat com sigui possible algunes de les reformes que té pendents el seu departamen­t.

n

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Mobilitzac­ió convocada per CCOO i la UGT per la igualtat social, davant la Delegació del Govern a Barcelona, al febrer.
David Zorrakino / Europa Press Mobilitzac­ió convocada per CCOO i la UGT per la igualtat social, davant la Delegació del Govern a Barcelona, al febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain