El Periódico - Català

França obrirà la vacunació a tots els majors d’edat a partir del 15 de juny

> La campanya s’amplia a partir d’avui als adults amb sobrepès greu, càncer, hipertensi­ó, diabetis, insuficièn­cia renal o problemes cardíacs

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

Ahir, més de 368.000 cites per rebre la vacuna contra la Covid19 seguien vacants a França. En vista de la multiplica­ció de les franges horàries de vacunació i l’absència de candidats que compleixin els requisits actuals per accedir als sèrums, Emmanuel Macron va anunciar l’obertura de la campanya de vacunació a tots els majors de 18 anys a partir del 15 de juny. Fins aquesta data, el Govern continuarà privilegia­nt la seva estratègia actual d’immunitzac­ió basada en rangs d’edat i malalties dels francesos.

Avui l’Hexàgon inaugurarà una nova fase en la distribuci­ó dels sèrums contra el coronaviru­s donant prioritat als ciutadans amb salut delicada. Tots els majors de 18 anys amb sobrepès greu, amb un índex de massa corporal superior a 30, podran accedir a la campanya de vacunació. Els majors d’edat amb comorbidit­ats com hipertensi­ó, diabetis, insuficièn­cia renal i cardíaca i càncers també passaran a ser considerat­s prioritari­s. En total, passaran a ser elegibles 4 milions de persones amb un estat de salut fràgil.

L’obesitat, risc principal

Segons les estimacion­s de Macron, l’ampliació de les tasques d’immunitzac­ió per a adults amb sobrepès afecta 2,3 milions de francesos, a qui ha convidat a «acudir als centres de vacunació a partir d’aquest cap de setmana», en una entrevista concedida al diari Le Parisien. «L’obesitat és el primer factor de risc, a part de l’edat, que exposa a formes greus de Covid-19», va afirmar el ministre de Sanitat, Olivier Véran, a l’antena de France Info. De fet, les persones obeses majors de 55 anys ja eren considerad­es prioritàri­es per rebre la vacuna.

«Immunitzar els més vulnerable­s redueix la pressió de les sales dels hospitals», diu Macron, justifican­t la seva estratègia. Una qüestió essencial tenint en compte que la tensió hospitalàr­ia és un veritable maldecap per a les autoritats, amb més de 29.000 persones ingressade­s per coronaviru­s, més de 5.800 en els serveis de reanimació.

Des del començamen­t de la campanya de vacunació, un total de 14,9 milions de francesos han rebut la seva primera dosi i 6,3 milions ja compten amb el cicle complet. Segons els objectius inicials del Govern, la meta és arribar als 30 milions de vacunats a finals de maig, 43 milions a finals de juny, 57 milions a finals de juliol i 70 milions, és a dir, tota la població francesa, a finals d’agost.

Per arribar a aquestes xifres, el responsabl­e de Sanitat va evocar

L’objectiu de Macron és que tota la població del país ja estigui immunitzad­a a finals d’agost

la possibilit­at d’obrir l’accés a la vacuna d’AstraZenec­a, actualment limitada als majors de 55 anys, a tots els ciutadans que ho desitgin, sense tenir en compte la seva edat, sempre que firmin una autoritzac­ió específica. La proposta serà estudiada per l’Alta Autoritat de Salut.

Mentrestan­t, les mirades estan posades en la variant índia i la seva arribada a França. En total s’han detectat set casos de la nova soca: cinc al territori metropolit­à i dos a Guadalupe.

 ?? Benoit Tessier / Reuters ?? Una bombera administra una dosi de la vacuna de la Covid-19 a un noi al centre de vacunació del parc temàtic Disneyland-París.
Benoit Tessier / Reuters Una bombera administra una dosi de la vacuna de la Covid-19 a un noi al centre de vacunació del parc temàtic Disneyland-París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain