El Periódico - Català

Batalla sobre el ‘passaport Covid’

Les divergènci­es entre l’Eurocambra i els Vint-i-set sobre el certificat sanitari i les iniciative­s individual­s dels estats de la UE amenacen de repetir la descoordin­ació de l’estiu del 2020 i perjudicar la urgent reactivaci­ó econòmica i turística.

- Eliseo Oliveras

El certificat sanitari europeu, denominat col·loquialmen­t «passaport Covid», és indispensa­ble per recuperar la llibertat de moviments dins de la Unió Europea (UE) i reactivar l’economia i el turisme. Però el Parlament Europeu i els Vint-i-set acaben d’obrir una batalla política sobre les condicions i abast pràctic d’aquest certificat. Així mateix, mentre la Comissió Europea busca un enfocament comú i resoldre els problemes tècnics del certificat, les diferents iniciative­s individual­s en marxa dels estats membres amenacen de repetir la descoordin­ació de l’estiu del 2020.

L’elevada destrucció d’ocupació i el creixent empobrimen­t de la població a causa de les restriccio­ns i els confinamen­ts fan peremptòri­a la ràpida aprovació d’un passi sanitari que faciliti la reactivaci­ó del turisme, especialme­nt en aquells països que en depenen. A Espanya hi ha 760.000 ocupats menys que en el quart trimestre del 2019. A Itàlia s’han destruït més de 945.000 llocs de treball per la pandèmia i a França les places laborals perdudes superen les 360.000, sense comptar les del primer trimestre de l’any. El turisme aporta globalment el 10,3% del producte interior brut (PIB) de la UE. Però representa el 25% PIB a Croàcia, el 20% a Grècia i gairebé el 14% a Espanya.

Sense restriccio­ns i tests gratuïts

El futur certificat Covid europeu, segons la regulació en tràmit, acreditarà que la persona està vacunada contra el coronaviru­s, o que s’ha recuperat de la malaltia o que ha donat negatiu en un test recent. El Parlament Europeu reclama que els ciutadans que disposin d’aquest certificat no hagin de ser sotmesos pels estats membres a restriccio­ns addicional­s com quarantene­s, autoaïllam­ent i nous tests. L’Europarlam­ent també exigeix que els tests Covid siguin gratuïts, ràpids i accessible­s a tothom per afavorir la llibertat de moviments. Aquestes dues modificaci­ons del projecte de reglament van ser aprovades el 29 d’abril per una majoria absoluta de 540 eurodiputa­ts, cosa que obliga el Consell de la UE a negociar un acord amb l’Eurocambra per aprovar la normativa.

Com que el control de fronteres i les mesures sanitàries són competènci­es nacionals, els Vint-i-set van acordar al Consell de la UE del 14 d’abril mantenir la possibilit­at nacional de vetar l’entrada al país o imposar restriccio­ns (quarantene­s, autoaïllam­ents, test) als titulars del certificat Covid. Els Vint-i-set també s’oposen a incloure una menció a la gratuïtat dels tests.

Un altre front de conflicte entre el Parlament Europeu i el Consell de la UE és la definició de les vacunes reconegude­s com a vàlides. Com que Hongria utilitza també les vacunes Sputnik (russa) i Sinopharm (xinesa), els Vint-i-set defensen que es puguin reconèixer com a vàlides les vacunes autoritzad­es per una autoritat nacional. Al contrari, l’Eurocambra reclama que només es reconeguin les vacunes autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament (EMA) o que figurin en la llista d’ús d’emergència de l’Organitzac­ió Mundial de Salut (OMS), que de moment deixa fora Sputnik i Sinopharm.

La Comissió Europea està treballant contra rellotge per resoldre els problemes tècnics del certificat –interopera­bilitat digital entre els països, prevenció de falsificac­ions, protecció de dades personals– i que pugui ser operatiu al juny. Però diferents països estan desenvolup­ant els seus propis models abans que estiguin definides les pautes tècniques comunes europees. A més, Grècia, Croàcia i Xipre han anunciat que ja accepten viatgers dels Estats Units abans que hi hagi una decisió comuna.

El certificat danès

Dinamarca és el país més avançat en l’ús del seu propi certificat: des del 21 d’abril s’exigeix un «passi Covid» –Coronapass– per entrar a bars i restaurant­s, museus, bibliotequ­es, perruqueri­es, centres de bellesa, autoescole­s i estadis de futbol i, a partir del 6 de maig, també serà obligatori per entrar als cines, sales d’espectacle i activitats esportives i culturals en recintes tancats. Aquesta exigència es basa en la gran capacitat d’anàlisi de Covid a Dinamarca, ja que en pot fer 575.000 de diaris (10% de la seva població total) i augmentara­n a 700.000 al maig.

Estònia també ha desenvolup­at el seu certificat, inicialmen­t per viatjar sense restriccio­ns a Finlàndia. França planeja exigir, des del 9 de juny, un certificat als turistes per entrar i als residents per anar a estadis, festivals, fires i exposicion­s.n

 ?? Ian Langsdon / Efe ?? Viatgers procedents de països de risc es registren per fer-se el test del coronaviru­s a l’arribar a l’aeroport Charles de Gaulle, a París, el 25 d’abril passat.
Ian Langsdon / Efe Viatgers procedents de països de risc es registren per fer-se el test del coronaviru­s a l’arribar a l’aeroport Charles de Gaulle, a París, el 25 d’abril passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain