El Periódico - Català

No era un ultimàtum, era un farol

- Jordi Mercader

Pere Aragonès va posar un ultimàtum als seus incòmodes socis de Govern. En cas de no ser atès abans de l’1 de maig el seu requerimen­t per arribar a una resolució terminant i definitiva de les negociacio­ns, exploraria fórmules alternativ­es al Govern de coalició amb el partit de Carles Puigdemont. Els negociador­s de JxCat ni s’hi van immutar. Un ultimàtum sense pla B és un farol i els farols no ajuden a construir una imatge presidenci­al. I això és just el que pretén JxCat després d’haver interiorit­zat que la presidènci­a se li va escapar per un grapat de vots: soscavar el lideratge i el prestigi d’Aragonès sotmetent-lo a un penós tràmit d’investidur­a fallida i exhibint desgana davant les seves urgències per ocupar el Palau de la Generalita­t.

El Govern en minoria d’ERC no és un pla B, és una hàbil trampa de Jordi Sànchez que suposaria un suïcidi polític per als republican­s i un desastre per a Catalunya al prolongar el període d’inoperànci­a governamen­tal inaugurat el gener del 2020.

Totes les dificultat­s que Aragonès es pot imaginar de la repetició del Govern amb JxCat es multiplica­rien si hagués de negociar ple a ple el recolzamen­t parlamenta­ri dels seus adversaris­aliats, que al no assumir responsabi­litats de gestió guanyarien llibertat de moviment.

Les dues úniques versions d’un pla B creïble i preocupant per a JxCat serien la repetició electoral i el Govern d’esquerres. ERC no és tan ingènua per posar en perill voluntària­ment la somiada presidènci­a de la Generalita­t, i el Govern de progrés xoca amb l’exigència del PSC de presidir el nou tripartit. No és estrany que ERC no contempli aquestes hipòtesis ni en els instants de més desesperac­ió pel menystenim­ent a què els sotmet públicamen­t JxCat. No obstant, sense alternativ­es no té sentit un ultimàtum; tampoc en té resistir-se a configurar un Govern que, atesa la igualtat obtinguda a les urnes, no anirà gaire més enllà de l’intercanvi de posicions de poder respecte del que va presidir Quim Torra.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain