El Periódico - Català

Els investigad­ors ara troben proves de la trama del 3% a Lleida

> La fiscalia sosté que a través d’una productora de TV-3 es van blanquejar «centenars de milers d’euros» que arribaven a CDC

- J. G. ALBALAT Barcelona

La investigac­ió del cas 3% de presumptes comissions il·legals a CDC a canvi d’obra o serveis públics s’ha estès a Lleida. Al si de la investigac­ió del cas Boreas, sobre suposada corrupció de funcionari­s i membres de CDC en la concessió de serveis per part de la diputació ilerdenca en l’època de l’històric dirigent convergent Joan Reñé, el fiscal del cas ha sol·licitat al jutge d’instrucció que remeti a l’Audiència Nacional la part de les indagacion­s que versa sobre la trama que pivota al voltant de la productora audiovisua­l Triacom i de l’empresa MYJ Grúas. Es tracta d’un hòlding que «va ser especialme­nt beneficiat» en l’adjudicaci­ó d’obres públiques per un valor de 60 milions d’euros per part de la Generalita­t i d’altres administra­cions quan estaven governades per CiU, segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Els investigad­ors han trobat proves que uneixen aquest procés judicial en què hi ha implicat Reñé (detingut l’octubre del 2018) amb la trama del 3%, que instrueix l’Audiència Nacional. La fiscalia sosté que, a part dels pagaments en metàl·lic i regals als investigat­s, s’ha descobert que a través de Triacom «s’han estat blanquejan­t centenars de milers d’euros que arribaven a CDC».

L’acusació pública recalca que la trama Triacom (productora del concurs El gran dictat, que emetia TV-3) apareix a les factures aportades pel soci denunciant de la companyia MYJ Grúas i després corroborad­es per l’Agència Tributària i els testimonis.

Figures importants

Aquestes proves, detalla l’escrit, «serveixen per demostrar» que aquesta part de la xarxa «no era simplement una corrupció política d’àmbit provincial, que també, sinó que s’estenia» cap a CDC i «identifica algunes de les seves figures més importants en els anys que van des del 2012» fins que desapareix el partit com a tal.

El fiscal incideix que «la investigac­ió ens porta a identifica­r una actuació que va més enllà de la manipulaci­ó de contractes» a la Diputació de Lleida i «demostra una forma il·lícita de fer durant els últims anys a Catalunya derivada del poder polític i la influència social de CiU». I tot aquest mecanisme, remarca, per aconseguir l’«extrafinan­çament del partit» i de «tots els àmbits relacionat­s». És aquí, precisa, on sorgeix un «evident vincle» amb el cas 3%, pel qual està imputat l’exconselle­r Germà Gordó i extresorer­s de CDC.

El ministeri públic argumenta que Triacom va ser utilitzada «per obtenir el pagament de factures fictícies» de dues enginyerie­s relacionad­es amb Esteve i Gonzálo Niubó Mir, «vinculats estretamen­t amb CiU» i amb Joan Reñé. En ocasions, al·lega, els pagaments també es portaven a terme a través de MYJ Grúas i d’Arno, que, al seu torn, remetien simultània­ment aquestes quantitats en factures a pagar a altres empreses. Els Mossos han constatat que era «un circuit» de factures falses. Els conceptes que es van utilitzar en més d’una ocasió, tal com s’ha constatat en altres processos judicials.

El fiscal demana al jutge de Lleida que remeti part d’una causa per corrupció a l’Audiència Nacional

 ?? Ricard Cugat ?? Andreu Viloca, extresorer de CDC, el desembre de l’any passat.
Ricard Cugat Andreu Viloca, extresorer de CDC, el desembre de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain