El Periódico - Català

Morosos amb la morositat

- Agustí Sala

Antoni Cañete, president de Pimec, no desaprofit­a cap oportunita­t per recordar que cal combatre la morositat, una qüestió que l’ocupa des de fa anys també com a president de la Plataforma Multisecto­rial contra la Morositat (PMcM). Ho va tornar a recordar aquesta setmana en la primera assemblea general de la patronal que presideix.

No és que calgui recórrer a la morrositat de què parla l’expert en la matèria Pere J. Brachfield i que ha fet seva també Cañete, és a dir, l’actitud dels que fan servir una bona dosi d’aquesta part de la cara per saldar els deutes a la seva conveniènc­ia i fins i tot no pagar-los. Però la veritat és que aquests incomplime­nts continuen sortint barats i fins i tot rendibles per a les empreses que dilaten els pagaments.

Malgrat la llei arrencada amb fòrceps fa més d’una dècada, que estableix en 60 dies el pagament entre empreses i en 30 per part de les administra­cions públiques, hi continua havent una bossa de factures gegant fora de termini. Continua pendent un règim sancionado­r, que ha estat a punt de ser aprovat en més d’una ocasió, però que misteriosa­ment cau sempre de l’agenda en l’últim minut.

Amb la crisi de la Covid, aquesta anomalia és més evident. El Congrés es va comprometr­e el setembre passat a donar curs a aquesta regulació que suposaria un baló d’oxigen per a milers de pimes i autònoms. En l’actualitat, la mitjana de pagament a proveïdors de les empreses de l’Ibex, és de 183 dies, segons la PMcM. Només que aquestes empreses paguessin dins els terminis legals, s’injectarie­n més de 56.000 milions a les pimes i autònoms, sense cost ni per elles ni per a l’Estat.

Fins ara la solució ha sigut facilitar l’endeutamen­t amb crèdits ICO. Això les asfixia més, quan seria lògic que cobressin en els terminis legals. És evident que sense un règim sancionado­r, sense mesures coercitive­s, la norma és paper mullat. Ja que amb els fons europeus Espanya aspira a transforma­r-se, deixar de ser un país morós amb el combat a la morositat seria un bon símptoma.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain