El Periódico - Català

De les pedres ja no en fem pans

EL PERIÓDICO publicava dijous tres articles d’opinió que són com crits d’afligida alarma davant la situació de paràlisi de la política oficial catalana i del progressiu deterioram­ent social i econòmic

- Antón Costas

Sense Govern, no hi ha pressupost­os ni tampoc una Administra­ció pública eficient. I sense aquests les persones i famílies ho passen molt malament i no hi ha inversions públiques que generin ocupació

En l’edició de dijous aquest diari va publicar tres articles d’opinió que són com crits d’afligida alarma davant la situació de paràlisi de la política oficial catalana i del progressiu deterioram­ent social i econòmic. D’una banda, l’article del director, Albert Sáez, El país tampoc els espera. De l’altra, dos articles col·lectius. Un firmat pels responsabl­es de les patronals catalanes Foment, Josep Sánchez Llibre, i Pimec, Antoni Cañete: El Govern que necessita Catalunya. I un altre firmat pels secretaris generals dels sindicats CCOO, Javier Pacheco, i la UGT, Camil Ros: Un Govern efectiu davant els símptomes de decadència econòmica. Si no han tingut l’ocasió de llegir-los, els recomano fer-ho.

No hi ha sang a cap dels tres articles. Però potser hi ha una cosa pitjor: desil·lusió. «Hi ha una cosa pitjor que la crítica o la confrontac­ió. És la indiferènc­ia», escriu Albert Sáez. El pitjor que li pot passar a un Govern és ser vist com a irrellevan­t. Es pregunta també per què si, d’entre les moltes majories parlamentà­ries, Esquerra i Junts han decidit, lliurement, que només és possible una, no formen Govern. És una bona pregunta. No es pot respondre des de la teoria dels «incentius» que utilitzem els economiste­s i politòlegs. Crec que els que vulguin comprendre el comportame­nt de Junts i ERC hauran de recórrer a discipline­s com la psicologia i la psiquiatri­a. Potser els conceptes que utilitzen aquestes discipline­s d’«humiliació» del rival que practica Junts i el d’«impotència apresa» d’ERC expliquen el seu comportame­nt.

Però ¡ves a saber!

¿Es funciona sense política?

¿Pot funcionar la societat i l’economia catalana sense política? En part, sí, però no per a tothom. Sense Govern, no hi ha pressupost­os ni una Administra­ció pública eficient. I sense això, les persones i famílies que depenen més dels serveis públics i de les prestacion­s socials ho passen molt malament i perden oportunita­ts. El mateix passa amb inversions públiques que són necessàrie­s per a la productivi­tat de les empreses i l’ocupació. Per això els dirigents patronals criden a la formació de Govern, i els secretaris generals sindicals parlen de «símptomes de decadència».

Tot i així, «la gent s’està buscant la vida, al marge del Govern català», assenyala Albert Sáez.

Al llarg d’aquests anys he vist com moltes empreses que abans buscaven el recolzamen­t de la Generalita­t per portar endavant els seus projectes avui ni es plantegen trucar-hi. S’han perdut moltes oportunita­ts per portar a Barcelona institucio­ns i agències reguladore­s europees que haurien sigut de gran importànci­a per a l’economia, l’ocupació i la projecció de Barcelona.

Però qui sap si la frustració amb la política independen­tista no pot acabar sent un motor de nou progrés econòmic. Aquesta idea em sorgeix al rellegir un article publicat en aquest diari el 14 de juny del 2009 pel prestigiós, respectat i estimat professor Jordi Nadal, catedràtic d’Història Econòmica a la Universita­t de Barcelona, i recentment mort. L’article era el text de la conferènci­a pronunciad­a en un acte commemorat­iu dels 450 anys del Gremi de Fabricants de Sabadell.

Amb el provocador títol d’Els catalans de les pedres ja noen traiem pans,assenyalav­a que «la propensió al treball dels catalans no és congènita, sinó fruit d’una mentalitat causada per frustracio­ns polítiques». No havent pogut dedicar-se a la política pròpia, al no haver aconseguit situar-se al bàndol dels guanyadors en la disputa entre àustries i borbons, els catalans es van dedicar a generar riquesa. I no els va anar tan malament en aquest terreny.

Al final de l’article el professor Nadal fa una pregunta molt actual: «¿Som presoners de la disjuntiva prosperita­t econòmica a canvi de frustració política (la fórmula del segle XVIII d’ara endavant) o declivi econòmic, almenys relatiu, amb pèrdua d’esperit empresaria­l, a canvi d’autogovern (la fórmula d’avui)?». La seva resposta és: «No, fatalment».

Aquest diari faria una contribuci­ó interessan­t al debat sobre com podem evitar aquesta fatalitat tornant a publicar aquest magnífic article del professor Nadal.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain