El Periódico - Català

¿Cap a uns nous Estats Units?

Biden està mostrant molta més ambició per transforma­r el país que cap dels seus antecessor­s

- Ainhoa Moll

L’augment dels nivells de vacunació i la tornada a una normalitat que es va abandonar fa més d’un any comencen a ser una realitat als Estats Units. La sensació que la pandèmia s’està quedant enrere és un fet. Durant les últimes setmanes poques són les notícies relacionad­es amb la Covid als diaris, i fins i tot hi ha dies en què no n’hi ha cap. Ara del que es parla és de la recuperaci­ó econòmica i la reobertura del país.

Diàriament es publiquen noves dades econòmique­s prometedor­es. Les xifres de creixement previstes per als Estats Units són bones, el 6,5% el 2021. Només al mes de març, el mercat laboral nord-americà va incorporar gairebé un milió de treballado­rs. Es preveu que l’atur se situï al voltant del 5% a finals d’aquest any.

Al cor d’aquest entusiasme es troba l’exitosa campanya de vacunació i els ambiciosos plans de rescat de Joe Biden. Poques setmanes després d’haver aprovat el seu primer pla d’estímul econòmic, per un import de dos bilions de dòlars que garanteixe­n ajudes directes immediates a un terç de la població, el demòcrata va presentar, a finals de març, un nou projecte estrella, l’American Jobs Plan.

En aquest segon esforç, Biden proposa invertir 2,3 bilions de dòlars més per assegurar la recuperaci­ó econòmica i fer front als nous desafiamen­ts mundials representa­ts per la Xina i el canvi climàtic. El programa, que es finançarà bàsicament amb un augment de l’impost de societats del 21% al 28% i una modificaci­ó de les bonificaci­ons d’impostos que reben les empreses a escala federal, encara ha de ser validat pel Congrés.

El pla de Biden suposa el més ambiciós projecte de reconstruc­ció portat a terme des del famós New Deal de Franklin D. Roosevelt per treure el país de la Gran Depressió. I representa un esforç econòmic inigualabl­e des de la Segona Guerra Mundial. Entre l’Administra­ció de Donald Trump i la Biden es gastaran un total de vuit bilions de dòlars per treure el país de la crisi, xifra que probableme­nt augmentarà en els pròxims mesos. El PIB dels EUA és de 20 bilions.

Però més enllà de les astronòmiq­ues xifres, Biden pretén establir les bases d’uns nous Estats Units on es conjuguin creixement econòmic, justícia climàtica i igualtat social. Durant els seus primers 100 dies al Despatx Oval, el nou president està mostrant molta més ambició per transforma­r el país que cap dels seus antecessor­s. La pandèmia s’ha convertit en una oportunita­t.

La comparació amb Europa és descoratja­dora. No només la mobilitzac­ió de fons és molt inferior, 750.000 milions d’euros per a un PIB de 15 bilions, sinó que a més els mecanismes europeus no tenen prou agilitat per garantir una ràpida recuperaci­ó. No és estrany que encara no hagi arribat. La necessitat d’una transforma­ció dels mecanismes de funcioname­nt de la Unió es converteix en una necessitat imperativa perquè a l’escenari mundial el pes d’Europa és cada vegada més petit.

L’aposta de Biden no està exempta de riscos. Alguns creuen que l’excés d’endeutamen­t llastarà l’economia, d’altres que l’augment de l’impost de societats restarà competitiv­itat a les empreses nordameric­anes en un moment clau d’enfrontame­nt amb la Xina i, finalment, el temor a la inflació s’eleva en l’horitzó. Però malgrat els riscos, els beneficis que aquesta descomunal mobilitzac­ió de fons tindrà en el creixement global semblen evidents.

La comparació amb Europa, amb la seva falta d’agilitat, és descoratja­dora

n

 ?? Nicholas Kamm / AFP ?? Jill i Joe Biden, als jardins a prop de la Casa Blanca, dijous.
Nicholas Kamm / AFP Jill i Joe Biden, als jardins a prop de la Casa Blanca, dijous.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain