El Periódico - Català

Jorge Fauró és periodista

- Jordi Puntí

Ara que ja fa uns quants anys que freqüentem les plataforme­s de streaming de pel·lícules i sèries –i en parlem amb els amics–, diria que el principal problema arriba a l’hora de triar què vols veure. Comptant totes les hores perdudes llegint títols i sinopsis de pel·lícules, dubtant si vull invertir 90 minuts en una comèdia francesa, una sèrie policíaca sueca o un documental sobre les millors mansions de Nova Zelanda, hauria pogut tornar a veure tres temporades de Seinfeld. Amb algunes excepcions, en què sé el que vull, aquestes estones d’incertesa em recorden els anys en què anàvem al videoclub i, com que tots els bons títols ja estaven llogats, ens quedàvem quiets com estaquirot­s davant el mur de caràtules i acabàvem triant una comèdia fumeta de Cheech i Chong.

S’ha de dir que cada plataforma té els seus problemes. HBO és la que té una pitjor interfície i sovint es converteix en un laberint sense actualitza­r. Amazon Prime és com un mercat dels Encants, on el vell i el nou, la quincalla i el metall preciós, es barregen sense gaire lògica. Filmin és ordenada i facilita la tria, però costa tornar fins a l’inici i, més d’un cop, m’he passat dues hores mirant tràilers de pel·lícules: llavors la principal distracció –com quan anem al cine– és criticar-les i decidir si les voldria veure senceres o no. Netflix és l’hipermerca­t, el gran basar, amb marques blanques i, de tant en tant, alguna delicatess­en formidable.

Ara, precisamen­t per evitar aquest vagareig etern pel seu catàleg, Netflix ha llançat una funció que es diu Play Something: quan cliques, ells decideixen per tu i et proposen alguna cosa, basant-se en el teu historial algorítmic. Potser funcionarà, no dic que no, tot i que el meu historial segurament ja és prou caòtic per culpa de la seva oferta i, tant per tant, seria millor que la proposta fos del tot atzarosa. En el fons, seria com tornar als inicis: obrir la tele, «a veure què fan», i potser deixar-te convèncer per allò que és inesperat, per la sorpresa de descobrir alguna cosa que –literalmen­t– encara no ha vist ningú, o al contrari: que tothom està veient en aquell mateix moment.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain