El Periódico - Català

Brussel·les ultima el pla tècnic per al certificat Covid digital

- SILVIA MARTINEZ

Tot i que Consell i Parlament Europeu encara han d’arribar a un acord sobre la legislació comunitàri­a que permetrà posar en marxa el nou certificat Covid, destinat a facilitar els viatges aquest estiu, la Comissió Europea ultima ja el sistema tècnic que garantirà la interopera­bilitat entre els Vint-iset. La intenció de Brussel·les és que el sistema estigui «operatiu l’1 juny», van explicar ahir fonts comunitàri­es, a temps per a l’estiu.

La passarel·la creada per l’Executiu comunitari, en collaborac­ió amb les dues empreses implicades en el desenvolup­ament tècnic –TSystems i SAP–, permetrà als estats membres compartir claus de signatura electrònic­a per verificar l’autenticit­at dels certificat­s digitals emesos per les autoritats nacionals. Això significa que no hi haurà «intercanvi de dades personals entre servidors», van precisar les mateixes fonts. Les proves tècniques començaran el 10 de maig amb un grup de 16 països.

En aquesta avançada hi figuren Espanya, França o Alemanya. A finals de maig, Brussel·les ampliarà les proves a un segon grup de 14 països. Els únics que han optat per no realitzar proves i directamen­t connectar-se al sistema són Bèlgica, Hongria, Eslovàquia, Noruega i Liechtenst­ein. A partir del 15 de juny «tots els països estaran preparats».

Amb el certificat, que es podrà utilitzar en format digital o en paper, les persones que l’ostentin podran certificar que han rebut la vacuna contra la Covid-19, que han superat un test PCR amb resultat negatiu o que estan immunitzat­s per haver-hi malaltia i tenen anticossos. També el podran sol·licitar les persones que ja han sigut vacunades. La durada de la validesa d’aquestes proves dependrà del contingut de l’acord al qual arribin governs i Eurocambra en les seves negociacio­ns les pròximes setmanes.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain