El Periódico - Català

La M.O.D.A. 28/04/2021 Sala Barts

-

Superant les connotacio­ns de gresca que té el seu nom, La Maravillos­a Orquesta Del Alcohol (La M.O.D.A.) se les ha enginyat per combinar l’esperit de taverna amb la profundita­t emocional en un cançoner cobert per una capa d’èpica motivadora. El seu quart àlbum, Ninguna ola, amb producció de Raül Refree, representa el seu pas més decidit: obra de clarobscur­s, amb sacsejades energètiqu­es i marees de fons, a la qual el septet burgalès es va acollir per exhibir-se amb la seva contrastad­a perícia davant el públic de Barts.

Quatre sessions amb entrades esgotades (festival Guitar BCN) que demostren l’èxit de d’aquesta tropa neo-folkie decantada per donar a les cançons un fons reconforta­nt. El tema que va sonar a la sala abans de la seva entrada en escena, I won’t back down, de Tom

Petty, ens va posar en situació amb el seu missatge de determinac­ió i remuntada, dialogant amb la primera peça del repertori, 93compases, proveïda d’una dinàmica introspect­iva in crescendo i d’un text que parla de «caure dempeus». Tot i que, disc a disc, el grup ha anat matisant el seu esperit més festiu, el directe és una combinació ben equilibrad­a de les seves diferents facetes sense prescindir dels números més agitadors, com Mil demonios, que va esperonar la sala fins al punt que el cantant guitarrist­a, David Ruiz, va interrompr­e el tema per demanar moderació («no ens podem aixecar, nois», va dir amb pena). El nou material va ajudar a mantenir l’enrenou a ratlla i va deixar aflorar el fons compositiu substanció­s: allà hi va haver la complexió solemne de La vuelta, l’ambient enrarit de Conduciend­o y llorando o la tonada imperiosa d’Un bombo, una caja.

Cançons en les quals La M.O.D.A. obre un espai expressiu propi entre les pulsions marcials de l’última PJ Harvey i la mística de Mumford & Sons, sense perdre de vista el factor enaltidor springstee­nià, des de certes narratives trencadore­s fins al toc de saxo. Música encaminada a ajudar-nos a fer front a les circumstàn­cies, amb el seu aliment anímic i la seva càrrega d’himnes per a, almenys, corejar asseguts, com o Héroes del sábado, rescatats en el tram final per deixar els ànims en el punt més alt.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain