El Periódico - Català

Estat de xoc al Barça

L’equip intenta aixecar-se després de la frustrant derrota contra el Granada

- MARCOS LÓPEZ

Quan més a prop està de l'objectiu de ser l'amo del seu destí a la Lliga, més avall cau el Barça, que viu en estat de xoc. Després de firmar una espectacul­ar reacció el 2021, la derrota contra el Granada, que mai havia guanyat al Camp Nou, ni tan sols a les Corts, torna l'equip de Koeman al punt de partida, amb el club, mentrestan­t, mantenint l'agenda prevista (ahir es va oficialitz­ar l'acord per renovar Mingueza fins al 2023), fent-se, això sí, cada vegada més espès el silenci de la junta de Laporta sobre el futur del tècnic.

No ho té tot perdut el Barça, però s'acostava el moment de guanyar-ho depenent de si mateix, fins que la letal combinació de dos errors defensius (Mingueza en l'1-1 i Piqué i Umtiti en l'1-2) afegit a una caiguda tan imperdonab­le com irracional de l'equip en la segona meitat –ni un xut a porteria– li van provocar una ferida que fa pinta d'irreparabl­e, tret que la bogeria d'aquesta Lliga pandèmica li obri una altra porta.

/

CONNEXIÓ TRENCADA Tot el caos va quedar resumit en l'expulsió de Koeman, que va veure la targeta vermella, segons va recollir després l'acta del col·legiat González Fuertes, per dir «quin personatge» al quart àrbitre. El tècnic va pujar a la llotja, va agafar el mòbil i va creuar missatges sense parar amb Alfred Schreuder, el seu ajudant, l'home que dirigirà el Barça demà a Mestalla. Però va fer la sensació que la connexió es va trencar la tarda més inesperada.

Trencada tant en defensa, només dues rematades a porta va necessitar el Granada per marcar els gols de Machís i Jorge Molina, com en atac, en què el Barça va exhibir la pitjor imatge possible en un dels moments més decisius del campionat. Després

d'una més que correcta primera meitat del Barça (cap xut del Granada en els primers 45 minuts a la porteria de Ter Stegen), es va enfonsar en la segona. Totes les vaques sagrades eren a la gespa, però va faltar govern futbolísti­c per mantenir sota control el partit i canvis des de la banqueta per activar un equip que va entrar en pànic amb l'1-1.

Hi havia Messi, l'autor del gol que havia de ser el del liderat, acompanyat per Busquets, superb en el repartimen­t de passades que no van ser aprofitade­s pels seus companys, al costat de Sergi Roberto, tímida ala dreta de la dèbil defensa, i jugava també Piqué, primer va fer de central, després va actuar de nou d'emergència, però sense eficàcia en cap de les dues àrees. Amb els tres centrals el Barça va encaixar el gol de Machís. I amb una línia de quatre va rebre el gol de Jorge Molina. «Els seus gols venen per la nostra falta de concentrac­ió defensiva», va denunciar després Koeman, que va ser incapaç de tallar aquesta hemorràgia que tant mal li ha fet al seu equip.

/

SENSE ESGOTAR ELS CANVIS A Koeman, que va fer les dues primeres correccion­s en el minut 72 (Pedri per Ilaix Moriba i Dembélé per Mingueza per desfer la línia de tres centrals), se li va fer un nus a la gola amb el plantejame­nt del Granada, que el Barça no va saber atacar amb la paciència i velocitat de pilota necessàrie­s. Ni va esgotar els cinc canvis el tècnic, amb una última modificaci­ó (Trincao per Busquets) que no va fer més que amuntegar davanters i més davanters per davant d'Aarón, el porter del conjunt andalús, que va viure una plàcida segona meitat, sense veure's amenaçat pràcticame­nt en cap moment. A més davanters, menys perill.

I així, atrapat per la desesperac­ió i paralitzat per la frustració, el Barça veia com el Camp Nou s'ha convertit en un estadi on se li pot escapar aquesta Lliga en què ni creia al desembre i ara, a l'abril, podia tocar amb els dits si hagués sigut més precís en atac i, sobretot, més fiable en la defensa. Dues derrotes (Madrid i Granada) més quatre empats (Cadis, València, Eibar i Sevilla) certifique­n l'extrema debilitat de l'equip de Koeman. Fins a 14 punts ha deixat escapar de casa i tot i així lluita per la Lliga.

Però lluita amb una autoestima tan tocada –«és un cop duríssim», va dir Koeman– que no sabrà si l'equip tindrà la capacitat per aixecar-se de forma immediata. Mestalla l'espera demà

amb un València, que ja va guanyar el Madrid, instal·lat en una crisi cíclica, només separat per sis punts dels llocs de descens. «És un partit crucial», va apuntar el tècnic, assumint la delicada nit que li espera.

CITA AMB ‘VAQUES SAGRADES’ / Per totes aquestes raons, i tot just consumar-se la tragèdia del Granadazo, Koeman va tenir una reunió d'urgència «amb diversos jugadors, els més veterans» amb un triple objectiu: «Assumir la derrota, posar energia i aprendre de les coses que hem fet malament, sobretot en la segona part». Una desastrosa segona part que, potser, el privi del doblet, tot i que ningú queda lliure de culpa en aquest embogit campionat. El Madrid va cedir quatre punts amb dos empats (Getafe i Betis), l'Atlètic queia a San Mamés amb l'Athletic i el Barça topava bruscament amb les seves angoixes.

Mentrestan­t, Laporta intenta reorganitz­ar el club, apressat en la recerca de diners per construir un projecte que sedueixi Messi, renova Mingueza (primer gest de construcci­ó del Barça 2122 mirant a La Masia) i encara calla sobre Koeman.

El club allarga el contracte de

Mingueza fins al 2023 en el primer missatge sobre la plantilla de la pròxima campanya

 ?? FC BARCELONA: ?? Laporta i Mingueza, ahir, després de la firma del contracte del defensa fins al 2023.
FC BARCELONA: Laporta i Mingueza, ahir, després de la firma del contracte del defensa fins al 2023.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain