El Periódico - Català

«T’espero a MotoGP»

Márquez beneeix Acosta suggerint-li que es diverteixi i s’oblidi dels resultats

- EMILIO Pérez de Rozas PALMA

«Tenia el cul així, així de petit, d'estret». Així significa que entre el dit índex i polze de la mà dreta, en un gest molt, molt, estret, no hi entrava ni un pelet. El murcià Pedro Acosta, de 16 anys, rookie de l'any, principian­t del nou any, el campió, diuen, que ve, el debutant al Mundial de Moto3, que ha guanyat dues de les tres carreres que s'han celebrat (Doha i Portimao), i que ha estat segon en el primer gran premi de la seva vida (Qatar), definia amb aquest gest tan graciós, tan peculiar, tan de nen rebel, la impressió que li va causar estar, per primera vegada, en la conferènci­a de premsa d'un gran premi, el d'Espanya, que se celebra aquest cap de setmana a Jerez.

I el que no sabia, o sí, potser ho sospitava, és més, expliquen que Ignasi Sagnier, responsabl­e de comunicaci­ó del campionat i l'home que el va escollir per a aquesta cita, l'hi va xiuxiuejar a l'oïda abans d'indicar-li quin era el seu tamboret, és que seria objecte gairebé d'un homenatge o, com a mínim, d'un autèntic tsunami d'elogis per part d'aquells pilots, especialme­nt Marc Márquez, campioníss­im de l'última dècada a MotoGP, amb qui compartia estrada, que eren, tots, de la màxima categoria. Ell, el tauró de Mazarrón, fill d'un modest pescador amb una barqueta de pocs metres, el noi revelació de la temporada, va reconèixer, minuts abans d'aparèixer a l'escenari del Mundial, que estava nerviosíss­im, sí, sí, molt més que abans que s'apagués el semàfor en una sortida.

«Un somni»

I és que, en efecte, el que està protagonit­zant Acosta i com ho està protagonit­zant és digne d'elogi, fins i tot per tots els campions que l'han precedit. Ha guanyat una carrera sortint del carrer de boxes i és líder del Mundial amb 31 punts d'avantatge (més d'una victòria) sobre el seu veterà company d'equip Jaume Masia. «Per mi, com se sol dir, tot això és un somni, increïble. Tots, tant jo com Paco [Mármol], el meu germà gran, més que assistent i entrenador i, per descomptat, l'equip d'Aki Ajo, pensàvem que aquest any, l'any del meu debut podíem aconseguir bons resultats però mai, mai, fer podi el primer diumenge i guanyar el segon. Ara es tracta de continuar fentho igual de bé i mantenir els peus a terra. ¿Pressió? Si la pressió ve perquè ho estem fent bé, no és pressió, és una gran ajuda, és motivació».

Acosta, defensor de «sortir, divertir-se durant 22 voltes i, després, recollir el trofeu», aquest any es pot convertir en el campió més jove de la història de la petita categoria. «Jo vaig guanyar el meu títol de 125cc, el 90, amb 17 anys, però Pedro pot fer-ho amb dos mesos abans que jo i, sí, em temo que em traurà el rècord», afirma el popular Loris Capirossi, que ja tem per desaparèix­er dels llibres de la història. «Ja té dues victòries i un segon en tres carreres. ¡I sense errors! Aquest noi és un autèntic fenomen», diu l'astre italià.

«La veritat és que amb Pedro Acosta tenim un nou i veritable talent al nostre equip, a la nostra marca», afirma Pit Beirer, un dels màxims responsabl­es de l'equip KTM. «És un autèntic plaer veure'l córrer i esperem que estigui amb nosaltres el temps que vulgui i, si ho desitja, vagi progressan­t amb nosaltres en totes les categories». «Jo, la veritat», diu el finlandès Aki Ajo, propietari de l'equip

on corre Acosta i l'home que va fer campió de 125cc Marc Márquez, «estic impression­at pel rendiment del Pedro. El vaig seguir en els campionats d'Espanya i en el Mundial júnior, i m'encanta perquè té l'estil de la vella escola australian­a, no sé, em recorda Jack Miller i Remy Gardner».

Disfrutar el dia a dia

«Jo sé que res de tot això el tornarà boig, el Pedro sempre ha tingut els peus a terra, no hem d'oblidar que, des que va començar en això, ha brillat i aquí està, serè i complint la seva feina», comenta Paco Mármol, el seu germà gran, res d'entrenador i assistent, com diu Acosta.

«A Pedro mai li ha servit ser segon. ¡Mai! Té un talent immens, li agrada treballar i l'any passat va començar a pensar sobre la moto i a adonar-se que, de vegades, s'ha de ser intel·ligent. Mai ens hem marcat objectius, mai hem planificat `farem això per aconseguir allò'. No, no, i ara, ell disfruta el dia a dia i treballa per ser millor cada dia. I punt». Mármol és dels convençuts que «en aquesta vida, res arriba per casualitat. La sort és per als que se la treballen».

«El Pedro em sembla bo, molt bo, només se l'ha de veure a la pista, pilota diferent», afirma Marc Márquez, que també, de nen, va guanyar una carrera sortint del carrer dels tallers a Estoril (Portugal). «Jo crec que pot guanyar el títol ja el seu primer any, però el que ha de fer ara és divertir-se, passar-s'ho bé i el que hauríem de fer els altres és deixar-lo tranquil i no afegir-li pressió. ¡Tant de bo quan Pedro arribi a MotoGP, després de complir totes les etapes, és a dir, passar un parell d'anys a Moto2 per continuar aprenent, jo encara sigui competitiu i em pugui barallar amb ell! Sens dubte, l'espero en MotoGP, té tota la pinta de poder ser un gran pilot en aquesta categoria», diu MM93.

Márquez, que, abans de la conferènci­a de premsa de dijous, va parlar llargament amb Acosta, reconeix que l'únic consell que s'atreveix a donar-li és que «disfruti, que disfruti molt sobre la moto i que no s'obsessioni amb els resultats. Que si guanya, formidable, però si acaba dècim, ¡no passa res! És l'any del seu debut, no s'ha d'obsessiona­r amb els resultats. Té talent, és ràpid, pensa sobre la moto, ha de disfrutar i punt».

Respecte a la possibilit­at que Acosta decideixi, si aquest any guanya el Mundial de Moto3, saltar a Moto2, com va fer l'australià Jack Miller al seu dia, i córrer ja en MotoGP, el campioníss­im de Cervera (Segarra) l'hi desaconsel­la. «Bé, tothom coneix la meva filosofia: s'ha d'anar pas a pas, s'ha d'anar cremant etapes, superant categories i, si pot ser, guanyant el títol, aprenent, adquirint tota mena d'experiènci­es, però la seva gent, la seva família, el seu equip sabrà què fer, però jo, sens dubte, passaria dos anys a Moto3 i dos anys més a Moto2 abans de fer el salt a MotoGP. Tots hem vist pilots molt talentosos que s'han perdut per cremar etapes massa aviat».

La veu de l’experiènci­a

«Jo mai vaig guanyar a Moto3 i, sí, jo també vaig viure aquesta època en què tothom em considerav­a campió. El Pedro només té 16 anys i ja ha guanyat carreres. Jo li diria que no cometés el mateix error que jo i que vagi a poc a poc», va dir el francès Fabio Quartararo, en efecte, sense cap títol mundial (encara) i actual líder de MotoGP.

«L'experiènci­a no es pot comprar, s'ha de viure a les tres categories», assenyala el campió Joan Mir. «Jo, sens dubte, com diuen el Marc i el Pecco [Bagnaia] cremaria totes les etapes, Moto3 i Moto2, perquè a totes s'aprèn per fer front al repte de MotoGP, que no és gens fàcil i molt diferent de tot el viscut en aquestes altres categories».

Kevin, a casa

«Repeteixo», sentencia un trempat i divertit Pedro Acosta, «aquesta pluja d'elogis més que afegir pressió, el que fa és afegirme confiança en el que estem fent. Jo vull mantenir el cap fred i passar-m'ho bé cada cap de setmana, ja que és l'única manera que et surtin els resultats».

Quan li pregunten com es defineix, Acosta, és clar, es considera «un xaval divertit, que vol que la gent disfruti i rigui. Això sí, soc seriós quan toca ser seriós». I, per descomptat, confessa que «de Márquez agafaria el 90% de les coses que fa». ¿I el 10% que queda? «M'encantaria que fos l'espectacle que, en el seu moment, donaven a la pista pilots com Casey Stoner o el meu admirat Kevin Schwantz».

Sí, és cert, a Pedro a casa li diuen Kevin. En efecte, per Kevin Schwantz.

‘Pecco’ Bagnaia PILOT DE DUCATI CORSE «Tots, de vegades, pressionem els joves i molts perden aviat la línia ideal de treball»

Fabio Quartararo PILOT DE MONSTER YAMAHA «Jo vaig ser on ara és Pedro i no vaig guanyar. No ha de cometre el meu error. Ha de cremar fases. Pas a pas»

Franco Morbidelli PILOT DE PETRONAS YAMAHA «Em sembla un gran pilot. Se li veu, té una cosa diferent. Només té 16 anyets i és un noi molt centrat»

Pedro Acosta afirma que agafaria el 90% de les coses que fa Márquez i l’espectacle que oferien Stoner i Schwantz

Aki Ajo, que ja va fer campió MM93 en 125cc, assegura estar «impression­at» pel rendiment del seu debutant

Marc Márquez PILOT DEL REPSOL HONDA «Pedro és bo, molt bo i, si manté els peus a terra, té un gran futur perquè té molt de talent»

Joan Mir PILOT DE SUZUKI «L’experiènci­a no es pot comprar, per tant, jo li recomanari­a que no se saltés etapes i anés pas a pas»

 ?? ALEJANDRO CERESUELA ?? El català Marc Márquez (Honda), vuit vegades campió del món, dona la benvinguda, dijous passat, al jove Pedro Acosta (dreta), en la conferènci­a de premsa de Jerez.
ALEJANDRO CERESUELA El català Marc Márquez (Honda), vuit vegades campió del món, dona la benvinguda, dijous passat, al jove Pedro Acosta (dreta), en la conferènci­a de premsa de Jerez.
 ??  ??
 ?? ALEJANDRO CERESUELA ?? Pedro Acosta, líder del Mundial de Moto3, amb KTM, ahir, al box de l’equip d’Aki Ajo, a Jerez.
ALEJANDRO CERESUELA Pedro Acosta, líder del Mundial de Moto3, amb KTM, ahir, al box de l’equip d’Aki Ajo, a Jerez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain