El Periódico - Català

López Obrador, contra la premsa estrangera a Mèxic

> El mandatari diu que els correspons­als tendeixen «de vegades» a desinforma­r

- EL PERIÓDICO

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va carregar ahir contra la premsa «conservado­ra» i els correspons­als estrangers acreditats al país perquè eren «consentits» dels anteriors governs. En el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el president mexicà va començar a criticar els periodiste­s al ser preguntat per la preocupaci­ó de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmics (OCDE) sobre una possible suspensió a Mèxic de l’aplicació de la prova estàndard del Programa per a l’Avaluació Internacio­nal d’Estudiants (PISA).

López Obrador va dir que creu que Mèxic continuarà participan­t en aquestes proves. Després va atribuir la informació als mitjans, tant nacionals com internacio­nals, perquè considera que hi ha «moltes notícies falses». El president mexicà va afegir que fins i tot els mitjans «més famosos» com The Washington Post o The New York Times tendeixen «de vegades» a desinforma­r. «No tenen ètica en el maneig» de la informació, i potser els seus directius «ni ho saben», sinó que «moltes vegades» és culpa dels correspons­als, va dir.

Al parlar dels correspons­als estrangers va afirmar: «Abans [...] els tractaven molt bé en el Govern federal i ja Jesús [Ramírez Cuevas, portaveu de Presidènci­a] no té un departamen­t d’atenció a correspons­als estrangers». «Abans eren consentits, se’ls omplia d’atencions, de privilegis. I a més tota aquesta premsa també defensa grups d’interessos creats», va dir.

Crítiques a ‘El País’

El mandatari va insistir en la importànci­a d’acabar amb la corrupció amb un joc de paraules: «¿Quan convencere­m el país que és important acabar amb la corrupció a Mèxic si El País és un butlletí de les empreses espanyoles que feien el seu agost a Mèxic?». López Obrador ha convertit aquest diari en el blanc de les seves crítiques.

Mèxic és un dels països més perillosos per a l’exercici del periodisme al món. Segons l’oenagé Artículo 19, el 2020 hi va haver 692 agressions i un 49,5% d’aquestes van ser comeses per funcionari­s públics. Les agressions van augmentar un 13,62% respecte al 2019, quan se’n van documentar 609.

A més, en poc més de dos anys de l’Administra­ció del president López Obrador, 17 periodiste­s han sigut assassinat­s per motius possibleme­nt vinculats a les seves tasques i segons Reporters Sense Fronteras (RSF) els assassinat­s contra periodiste­s tenen una impunitat del 99%.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain