El Periódico - Català

Elogi del que és primari

Robe Iniesta entrega als seus fans, desconcert­ats per la suspensió de la gira d’Extremodur­o, un àlbum conceptual en el qual escurça distàncies amb la sonoritat rockera de la banda.

- Jordi Bianciotto Crític musical

Robe ‘Mayéutica’ El Dromedario Records

Bonic embolic el que ha organitzat Robe Iniesta al cancel·lar la gira de comiat d’Extremodur­o sense contrastar la seva decisió ni amb Live Nation ni amb el seu col·lega de banda, Iñaki Antón. Suspensió que les dues parts titllen d’«unilateral», mentre la promotora diu haver reprograma­t totes les dates per al 2022, si bé no pot anunciarle­s «sense la conformita­t de Robe». Enrevessad­a situació, amb 300.000 entrades en joc, que els seus compradors no saben si tornar o conservar, de la qual es desprèn una idea clara: Robe va a la seva bola i el seu ordre de prioritats l’encapçala la seva carrera en solitari, la nova entrega de la qual, Mayéutica, paradoxalm­ent mira cap a Extremodur­o sense ser Extremodur­o.

És el seu tercer àlbum al seu nom i el que més s’acosta a la sonoritat del grup mare. Si en els anteriors rebaixava l’estridènci­a elèctrica a favor dels arranjamen­ts de violí i de metalls, i els reflexos del rock andalús més líric dels 70, en aquest tendeix a la simbiosi entre aquest imaginari i la catarsi d’Extremodur­o. Robe el presenta com una continuaci­ó de La ley innata (2008), la qual cosa s’adverteix des del primer tema, aquest Interludio que reprèn el leitmotiv melòdic d’aquella Dulce introducci­ón al caos.

Si La ley innata invocava Ciceró, i la seva igualació dels humans amb les bèsties pontejant l’educació, a Mayéutica el referent és Sòcrates i el seu mètode a través del qual el mestre indueix el coneixemen­t al deixeble tan sols fent-li preguntes i despertant les seves pulsions latents. Dues maneres de dir el mateix i que apunten a l’enaltiment de l’instint com a símbol de puresa. Robe el persegueix i el celebra al llarg d’aquest disc serpenteja­nt, que parla de transcendi­r límits, retrobar estímuls primaris i celebrar l’amor com a principi i final.

Tremend riu narratiu que, com

La ley innata, presenta quatre moviments sense pauses. Robe comença entreveien­t el camí entre violins crespats i guitarres redoblades (nou fitxatge, Woody Amores, de Sínkope). Senyalitza després un punt i a part amb la seva declaració de tornar a allò primari, que esclata en una tornada assilvestr­ada amb original deriva funky. El tercer i quart moviment, els més llargs, serveixen el

tour de force a la plenitud metafísica entre acceleraci­ons vertiginos­es, esbufecs d’òrgan Hammond i aparell simfònic, amb el traç de violí imprimint caràcter i la veu aguda de Lorenzo González donant profundita­t.

Àlbum dens i ultramuntà d’un Robe solista que veiem, ara sí, com a continuado­r d’Extremodur­o i no tant com a vehicle paral·lel o d’entretemps. Mayéutica és interioris­ta i èpic alhora, conté les claus sòniques i textuals precises per tornar a excitar els fans del grup i deixa caure un final obert, a Coda feliç, que només ell sap on pot conduir.

 ?? Ferran Sendra ?? Robe, en un concert al Palau de la Música, a Barcelona.
Ferran Sendra Robe, en un concert al Palau de la Música, a Barcelona.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain