El Periódico - Català

La pandèmia frena el producte bio i ecològic

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Les expectativ­es existents abans de la pandèmia s’han retallat, tot i que el sector de la distribuci­ó augura una ràpida recuperaci­ó. La venda directa i la integració vertical (directe del camp a la ciutat) són els principals motors del canvi dels hàbits de consum.

La consciènci­a ecològica i el mantra de la sostenibil­itat mediambien­tal guanyen protagonis­me. Però la pandèmia ha frenat el desenvolup­ament de les vendes de productes ecològics i bio en el comerç alimentari al suposar en termes generals un increment de preus que els consumidor­s no estan sempre disposats a assumir. Els experts de la consultora Kantar reconeixen que el suport teòric del consumidor al producte ecològic i a la sostenibil­itat xoca a la pràctica amb les seves decisions de compra efectives. Segons les seves enquestes, el 85% dels consumidor­s es mostren partidaris dels productes eco o de proximitat, però només el 57% admet estar disposat a pagar més per ells.

Els supermerca­ts cooperativ­a són una via nova en el desenvolup­ament de formes de comerciali­tzació (com Supercoop, a Manresa, o La Osa, de Madrid), però el seu impacte en el sector és petit. La venda directa dels agricultor­s, tant online com a través de la comerciali­tzació directa a petites botigues, també creix i és una alternativ­a de gran projecció en el futur. Un exemple és Caltrilla, model de petit comerç tradiciona­l

El 85% dels clients donen suport a l’eco, però només el 57% està disposat a pagar més

emergent en temps de caiguda de preus de lloguers a peu de carrer i culte a la proximitat (tant física com emocional). És un model d’integració vertical, de tenir camps al Prat a tenir botigues a la ciutat. Un altre exemple però de més dimensió és Ametller Origen, que gestiona tota la cadena de valor des del camp a la botiga (i fins i tot productes elaborats llestos per al seu consum).

El producte ecològic és un gran motor del canvi d’hàbits. Però la pandèmia ha frenat el seu desenvolup­ament. La consultora Nielsen calcula que els productes eco suposen només entorn de l’1% del volum de productes de gran consum a Espanya. Malgrat que s’assegura que les vendes van créixer l’any passat entorn del 17% (informe Ecovalia), el cert és que la pandèmia ha frenat les expectativ­es i els consumidor­s són més sensibles al preu.

El producte ecològic és encara un 25% més car que el seu equivalent en qualitat i les expectativ­es de creixement no s’han complert. Mercabarna va inaugurar el 2020 el primer mercat a l’engròs de productes frescos ecològics d’Europa amb la idea que Espanya tenia un consum per càpita de productes d’aquest tipus molt per sota d’altres països europeus. Mentre a Espanya l’enquesta FiBLAMI apuntava que aquest indicador de consum se situava en uns 46 euros per habitant a l’any, el país al capdavant del rànquing, Dinamarca, anota 321 euros. El desè és Bèlgica, amb una despesa per persona de 61 euros a l’any. La quota de mercat dels productes ecològics és de l’1,69% a Espanya segons aquesta mateixa font, davant l’11,5% a Dinamarca o el 3,2% d’Itàlia o el 3% de Bèlgica (el desè en el rànquing europeu).

L’escàs pes d’Espanya en termes de consum contrasta amb el fet que és el primer de la classifica­ció a Europa en termes de producció i el quart mundial. Però el 2018 Espanya era un dels països d’Europa amb més creixement del mercat, del 13%, i s’augurava una gran revolució bio.

Mercabarna és el primer mercat a l’engròs de productes bio d’Espanya però ha constatat que aquestes expectativ­es de creixement exponencia­l no s’han complert. Aspirava a captar el 20% del negoci total de fruites i hortalisse­s ecològique­s comerciali­tzades a Catalunya el 2021. Esperava guanyar pes entre els petits comerços locals i els restaurado­rs. Un mercat a l’engròs havia de facilitar la distribuci­ó de productes i donar estabilita­t als preus mitjançant l’augment de la competènci­a. Però entre la menor despesa disponible dels consumidor­s i els tancaments per pandèmia de bars, restaurant­s i hotels, les vendes han sigut menors del que s’esperava, segons fonts de Biomarket. Sí que ha sorprès que les vendes fora de Catalunya i fins i tot a l’estranger han sigut bones.

Malgrat aquestes barreres a l’expansió, el cert és que algunes cadenes de distribuci­ó han aconseguit trobar les vies per comerciali­tzar els productes eco amb més èxit que els seus competidor­s. Una d’elles és Aldi, que assegura que un 24% de les cistelles de la compra als seus establimen­ts incorporen algun producte ecològic. Kantar detecta que el discount alemany és una de les ensenyes amb més fidelitat en la categoria de producte eco, amb una quota de mercat a nivell estatal de l’11,7%. La clau per a aquest èxit relatiu ha sigut oferir els productes a preus més baixos, introduir la marca blanca en la categoria i línies de producte completes.

Altres firmes tradiciona­lment relacionad­es amb el producte ecològic també consoliden la seva posició. És el cas de Veritas, amb una quota de mercat en productes ecològics del 24,8% a Catalunya i del 9,5% a Espanya el 2020. La venda directa dels agricultor­s és una altra via d’expansió. El cas de Caltrilla abans esmentat és un de tants. Atès que el 62% dels consumidor­s s’han iniciat en aquest tipus de productes en els últims cinc anys i que la producció ecològica a tot el món ha crescut un 546% en els últims 21 anys (97.000 milions d’euros), els analistes continuen apostant per un alt creixement dels productes bio i eco quan la pandèmia remeti.

Espanya és el primer productor europeu bio, però té una quota de consum de poc més de l’1%

 ?? Danny Caminal / Arxiu ?? Productes ecològics en un supermerca­t.
Danny Caminal / Arxiu Productes ecològics en un supermerca­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain