El Periódico - Català

Sánchez blinda la coalició amb Podem després del 4-M

> El cap del Govern busca exhibir «estabilita­t» davant la UE i els mercats

- JUANMA ROMERO

«Rumb 2023». Pedro Sánchez vol girar full del desastre del 4-M a Madrid i posar la vista en el segon tram de la legislatur­a, fins a finals del 2023, com els va dir als membres de la seva executiva dijous, en la reunió en què va analitzar els pèssims resultats del PSOE «amb autocrític­a», admetent «errors» propis –errors de comunicaci­ó i d’estratègia– i encerts de la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso. Però alhora el president va insistir que més que mai manté el seu compromís d’esgotar el mandat i «complir amb el programa de govern», perquè l’important és que la coalició «funcioni fins al final». El cap de l’Executiu vol operar sobre aquestes bases, també per exhibir «estabilita­t» davant la UE i els mercats i enfortir-se internamen­t per lidiar amb un Pablo Casado que se sent animat després de la devastador­a victòria del seu partit a Madrid.

Sánchez no vol que el 4-M contamini la seva acció de govern i tenyeixi el clima polític, com busca el PP. Per això va defugir els periodiste­s a la Cimera Social de la UE celebrada aquest divendres i dissabte a Porto. «Espanya està mirant únicament i exclusivam­ent el que és important, la sortida de l’emergència sanitària i l’impuls per a la recuperaci­ó econòmica i la creació d’ocupació», va afirmar als mitjans a la seva arribada al conclave, despatxant amb un «gràcies» les preguntes sobre Madrid. A l’acabar va evitar fer una roda de premsa.

Capgirar

El president confia que l’acceleraci­ó de la vacunació (aquesta setmana es va arribar a un nou rècord: 573.014 dosis en un dia), el final de la pandèmia i l’obertura econòmica que seguirà a la caiguda de l’estat d’alarma aconseguir­an capgirar l’ambient advers generat pel triomf devastador d’Ayuso. Però, en paral·lel, busca reforçar els pilars del seu Govern. Al seu equip insisteixe­n que la interlocuc­ió i la convivènci­a «ja està sent i continuarà sent més senzilla» amb Yolanda Díaz com a cap del sector morat, i no preveuen que l’ascens de Ione Belarra al lideratge de Podem aporti més turbulènci­es. La mateixa Díaz insisteix, en públic i en privat, que prioritzar­à «mimar», «cuidar» la coalició. I així l’hi ha expressat ja a Sánchez en les trobades informals que han mantingut.

L’estil de la vicepresid­enta tercera és diferent. L’exlíder de Podem creia que la formació conqueriri­a millor els seus objectius programàti­cs airejant les discrepànc­ies amb el PSOE i tensant la relació. Díaz, en canvi, està convençuda que el soroll «mina la credibilit­at dels dos partits i del projecte», afirmen en el seu entorn. Prefereix ser dura en les negociacio­ns portes endins, sense donar publicitat a les diferèncie­s. «Yolanda és una cara més amable, té experiènci­a i més ofici», correspone­n des del cercle del president. Sánchez vol escenifica­r aquesta «unitat i cohesió» del seu Executiu, i l’última prova va ser la foto amb les seves quatre vicepresid­entes divendres a la Zarzuela, al despatx on van detallar al Rei el Pla de Recuperaci­ó. «No parlem del nostre soci: el protegim», emfatitzen gràficamen­t fonts molt pròximes al president.

«Més tranquil·litat»

Amb aquesta imatge conjunta, el líder socialista pretén encapsular el 4-M, protegint la coalició. També de cara a la negociació amb el PP per rematar el pacte institucio­nal. La Moncloa tornarà a conversar en nom dels dos socis si Casado s’avé a la renovació del Consell General del Poder Judicial i de la resta d’òrgans pendents de relleu. En l’entorn del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo –que ja ha contactat amb el seu interlocut­or al PP, Enrique López, després del 4-M–, confien que un escenari de «més tranquil·litat», sense eleccions a la vista, propiciï l’acostament. «Pot pactar sense que el tenalli la por de Vox, al qual ha escombrat a Madrid», diuen a la Moncloa.

PSOE i Unides Podem són conscients que han de projectar fortalesa «cap a la UE i cap als mercats», diuen a la Moncloa, en un moment fonamental, quan Brussel·les ha d’examinar el Pla de Recuperaci­ó per començar a alliberar els 140.000 milions d’euros. Membres del Govern han sigut preguntats per les autoritats comunitàri­es per la solidesa de la coalició i per l’«estabilita­t de la legislatur­a». L’Executiu ja està treballant amb les comunitats sectorialm­ent per repartir els fons, per aplanar el terreny amb els aliats parlamenta­ris, els quals ja li han demanat que s’aboqui amb ells, una vegada s’ha evaporat l’alternativ­a de Cs.

ERC és necessària en l’equació. Però aquesta variable no s’aclarirà fins que es formi un nou Govern a Catalunya presidit per Pere Aragonès. Després es tornaria a reunir la taula de diàleg, però el Govern encara ha de decidir quan engegar la reforma de la sedició i resoldre els indults dels líders del procés, ja que s’espera que el Suprem emeti el seu informe preceptiu, tot i que no vinculant, en els pròxims dies. A la Moncloa insisteixe­n que «no hi ha novetat» sobre aquestes dues qüestions.

«Vacunar, impulsar la recuperaci­ó econòmica, gastar bé els fons europeus i mantenir una política social vigorosa», resumeixen les claus en l’entorn de Sánchez. El president vol recuperar la seva agenda i exhibir unitat. Allunyar-se del 4-M ja.

Entre els objectius de Sánchez hi ha recuperar l’agenda de govern i bolcar-se en la recuperaci­ó

Els dos socis són conscients que han de projectar fortalesa «cap a la UE i els mercats»

 ?? Eduardo Parra / Europa Press ?? Pedro Sánchez, el 6 d’abril, en la tradiciona­l foto de família de l’Executiu a l’escalinata del Congrés.
Eduardo Parra / Europa Press Pedro Sánchez, el 6 d’abril, en la tradiciona­l foto de família de l’Executiu a l’escalinata del Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain