El Periódico - Català

La retirada del ‘disobbedie­nte’

- GEMMA UBASART

Bolonya es va convertir per al futur professor i líder polític en un laboratori vital, activista i contracult­ural. Pablo Iglesias, com altres activistes que van passar per l’Amèrica Llatina, va entendre la importànci­a de la batalla institucio­nal i es va colar per l’esquerda que va obrir el 15-M. Ara posa fi a un intens cicle polític de set anys.

Era la tardor del 1999 a la ciutat italiana de Bolonya. Uns joves miraven fascinats els diaris en un quiosc de via Pratello. La batalla de Seattle omplia les portades de la premsa del dia. Eren estudiants espanyols que havien arribat a Bologna, la rossa per fer un Erasmus. Es van trobar amb un intens laboratori vital, activista i contracult­ural: innovació política i musical en els centres socials; materialit­zació de la pota disobbedie­nte del moviment global; guerrilla comunicati­va, internet i ràdios lliures...

Pablo Iglesias va començar a militar a les UJR (Unió de Joves Revolucion­aris) amb 14 anys. Va finalitzar els estudis de dret a la facoltà di via Zamboni. De retorn a Madrid va abandonar el partit i va participar activament en el MRG (Moviment de Resistènci­a Global). Es va deixar contaminar per una gran heterogene­ïtat de tradicions de pensament crític. Es va matricular a Polítiques, després van venir màsters i doctorat. Estudiant brillant, culte i alhora animal polític. Els objectius es barallen. Va ser dels primers d’entendre el paper dels mitjans en la disputa política: la Tuerka com a imprescind­ible assaig general.

Amèrica Llatina

Des dels marges del sistema, una generació d’activistes va comprendre en el seu pas per Amèrica Llatina la importànci­a de lliurar també la batalla institucio­nal. Les estructure­s d’oportunita­t favorables cal aprofitar-les. Van assessorar governs i partits, es van implicar en els processos de canvi de diversos països de la regió. A la tornada al vell continent van complexitz­ar el seu acostament a la política. Aleshores a Espanya la crisi econòmica arrasava i impactaven dramàticam­ent les mesures d’austeritat. La indignació i la desafecció s’apoderaven d’una part important de la ciutadania. El terratrèmo­l del 15-M movia el tauler. S’obria una esquerda: molt estreta però que podia arribar a ser molt profunda. Aquesta era la seva hipòtesi.

El laboratori de la Complutens­e comptava amb recursos molt limitats: una figura mediàtica que aconseguia connectar amb el clima d’impugnació del moment (Iglesias); una construcci­ó discursiva que barrejava ingredient­s del populisme laclaunià amb la mateixa tradició esquerrana europea (Som el 99%); uns coneixemen­ts politicotè­cnics en l’organitzac­ió de campanyes; i un grapat d’activistes disposats a treballar voluntària­ment i intensamen­t. Es va triar cita per a l’experiment: a les eleccions europees del 2014 Podem obtenia 5 escons. En paral·lel, a Barcelona es començava a cuinar la candidatur­a d’Ada Colau per a l’alcaldia.

Demoscòpia

S’iniciava, així, un cicle electoral que era ordenat al revés del que haguessin desitjat. Abans d’arribar a les eleccions generals (el seu principal objectiu) havien de recórrer una important cursa d’obstacles sense estructura de partit. Tenien una eina construïda en l’excepciona­litat, una maquinària de guerra electoral, amb potenciali­tats en un moment urgent i irrepetibl­e, però també amb limitacion­s per transitar un llarg trajecte. Van experiment­ar l’acceleraci­ó demoscòpic­a, la maquinària del fang, les tensions internes.

En les eleccions del 2015 i 2016 la candidatur­a morada aconseguia 69 i 71 diputats. Contradien­t la politologi­a pàtria, un partit d’abast estatal nascut del no-res aconseguia no ser penalitzat pel sistema electoral. Tot i que en la «remuntada» els líders de Podem van arribar a visualitza­r el sorpasso al PSOE (emulant Syriza), passades les eleccions Iglesias es va negar a transitar pel que ja era un miratge. Així, el líder morat va formalitza­r una oferta de govern de coalició a Sánchez com a alternativ­a a la continuïta­t de Rajoy. No va poder ser. Dos anys més tard, la crisi catalana i la corrupció dels populars van donar pas a la primera moció de censura reeixida del país. La ràpida i encertada actuació del nostre protagonis­ta, i la seva bona relació amb les forces plurinacio­nals, va ser indispensa­ble perquè l’instrument de destitució prosperés.

L’esquerra i el plurinacio­nal

Ara bé, la constituci­ó d’un executiu de coalició encara va haver d’esperar, mitjançant dues eleccions. Ocupar la vicepresid­ència no era un caprici. Entenia que era requisit indispensa­ble per falcar una triangulac­ió d’esquerres i plurinacio­nal, l’única capaç de fer front als reptes estructura­ls del país. I llavors va arribar la pandèmia. La presència d’Unides Podem al Govern va contribuir de manera decisiva al gir de timó governamen­tal, sintonitza­nt amb noves coordenade­s internacio­nals: l’acostament a la crisi havia de ser radicalmen­t diferent al que havia tingut lloc en la dècada anterior. Escut social i revaloraci­ó del públic. El compromís polític ha sigut, és i serà inseparabl­e de la vida d’Iglesias. Això sí, amb declinacio­ns diverses. Conclòs un intens cicle de set anys, deixa pas a la dirigent que creu més ben situada per obtenir noves fites de progrés. En primer lloc, reconstitu­ir i dinamitzar l’espai plural de l’esquerra transforma­dora al país. I Yolanda Díaz pren el testimoni, potser, fins a la presidènci­a.

 ?? Europa Press ?? Pablo Iglesias, en la clausura de campanya d’UP.
Europa Press Pablo Iglesias, en la clausura de campanya d’UP.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain