El Periódico - Català

La liberalitz­ació del tren

-

L’entrada de nous competidor­s en l’alta velocitat ajudarà a rendibilit­zar una xarxa infrautili­tzada en què s’han invertit molts diners públics

Amb uns mesos de retard a causa de la pandèmia, aquest dilluns és el dia de la posada en pràctica de la liberalitz­ació del sector ferroviari a Espanya: els trens de la francesa Ouigo (SNCF) s’estrenen en el trajecte de l’AVE entre Madrid i Barcelona. Per primera vegada, combois aliens a Renfe recorren les vies de l’alta velocitat espanyola, amb una oferta de baix cost que pretén ser disruptiva en un mercat que fins ara utilitzave­n majoritàri­ament viatgers de negocis. Més trens, més viatgers, més competènci­a. Els canvis prometen ser profunds, i aquest és només el primer pas. La Unió Europea vol un mercat ferroviari únic, i a l’actual liberalitz­ació del transport de passatgers de l’alta velocitat s’espera que la segueixin, a partir del 2023, la mitja distància i rodalies. Sentint les declaracio­ns de les diferents administra­cions i companyies implicades, sobre els beneficis que representa la liberalitz­ació del tren, és inevitable preguntar-se com és possible que s’hagi esperat 80 anys a posar fi al monopoli de Renfe, i que s’hagi hagut de produir per mandat europeu. El retard –ja no a causa de la pandèmia– és considerab­le, sobretot comparat amb altres països de la UE que van privatitza­r els seus serveis fa anys, com Alemanya (1994) i Itàlia (2012).

Als motius habituals que s’addueixen a favor dels processos de desregulac­ió –que aporten una competènci­a més gran, i per tant més innovació, millors preus i serveis per als usuaris–, en el cas que ens ocupa s’afegeix el gens anecdòtic detall que Espanya té la segona xarxa més gran de l’alta velocitat ferroviàri­a del món –només superada per la Xina–, una infraestru­ctura que fins ara estava sens dubte infrautili­tzada. Són 3.806 quilòmetre­s de xarxa en què es calcula que s’han invertit 65.000 milions d’euros, uns diners públics que haurien d’haver tingut un retorn a la societat molt més gran. Al marge de considerac­ions sobre la idoneïtat de determinat­s traçats de difícil justificac­ió, ara és el moment de rendibilit­zar aquestes magnífique­s inversions augmentant l’oferta i estenent-la a col·lectius més amplis d’usuaris. En aquest sentit, l’oferta low cost de Ouigo, i la que pel que sembla també aportarà a partir del 24 de juny AVLO (de Renfe), permetran popularitz­ar l’alta velocitat, convertint-la en una alternativ­a assequible a altres opcions més contaminan­ts, com l’avió o el transport per carretera. La carta del medi ambient també juga a favor.

Les oportunita­ts creixeran a mesura que es vagin incorporan­t noves companyies. La hispanoita­liana Ilsa (Trenitalia i Air Nostrum) ho farà a partir del 2022 i, des del Govern català, el conseller Damià Calvet ja ha expressat el seu interès que Ferrocarri­ls també hi entri, per connectar Catalunya amb el sud de França i el País Valencià. Però perquè el procés sigui equitatiu en l’àmbit europeu, les mateixes oportunita­ts les han de trobar també les companyies espanyoles que pretenen entrar a altres països de la UE. L’entrevista publicada ahir per aquest diari a Isaías Táboas, president de Renfe, apuntava al contrari, quan es referia a les «moltes dificultat­s» que tenen els fabricants espanyols «per avançar al mateix ritme amb l’AVE a França».

Del procés que avui comença, i que un enginyós espot publicitar­i ha qualificat com a Joc de trens, s’espera que, a diferència de la famosa sèrie televisiva que evoca l’esmentat anunci, sigui un model de transparèn­cia i protecció de l’interès general.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain