El Periódico - Català

Optimisme

Es cancel·la l’estat d’alarma perquè políticame­nt toca, no per deixar de ser necessari

- Salvador Macip

És el moment de l’optimisme, de parlar de la llum al final del túnel, de celebrar com pugen els vacunats i baixen les víctimes, de començar a pensar en tot el que hem deixat de fer i aviat retrobarem. És el moment de l’optimisme, i això és un perill. Perquè la pandèmia no s’ha acabat, ni de bon tros: tots aquestes progressos que estem fent pengen d’un fil. Mirem l’exemple recent de Xile, un país que, amb més del 40% de la població immunitzad­a i creient que ja se n’havien sortit, va patir un pic intens del qual tot just es recuperen ara. Els experts creuen que va ser culpa d’una relaxació massa ràpida, sobretot relacionad­a amb l’obertura dels viatges interns durant el gruix de la temporada d’estiu, del desembre al febrer.

Quan Espanya va sortir de la tercera onada, l’optimisme es va començar a instal·lar en la població, esperonat per l’increment progressiu del ritme de vacunació i la perspectiv­a d’aconseguir una certa normalitat a l’estiu. Però la situació a Xile ens demostra que, fins i tot amb una bona immunitat i amb la pandèmia aparentmen­t controlada, no ens podem confiar: hem de continuar vigilant i no voler córrer més del compte.

Així ho han fet al Regne Unit. Després d’una gestió espantosa que els va portar a tenir una de les mortalitat­s acumulades més grans del mon, sembla que per fi han trobat l’estratègia que funciona. Una combinació de vacunacion­s massives i confinamen­t prolongat ha fet que registrin un nombre mínim de morts i els casos hagin baixat en picat. I no els va tremolar el pols a l’hora de mantenirho tot tancat durant la Setmana Santa perquè els indicadors no eren adequats. Actualment, el Regne Unit té cinc vegades menys contagis que Espanya i el doble de vacunats, però encara estan prohibides les trobades amb altres bombolles en espais tancats, i restaurant­s i pubs només serveixen a l’exterior.

A Espanya, en canvi, sol manar més el calendari. La insistènci­a per recuperar la vida social i econòmica, sobretot quan s’acosten festes, és massa forta en un país molt dependent psicològic­ament i econòmicam­ent de la restauraci­ó i l’oci, i amb menys recursos per compensar els que en pateixen més l’impacte. Cap polític espanyol s’ha atrevit a limitar el Nadal, la Setmana Santa o l’estiu, per por a una revolta popular. Per això el risc és ara que, en els propers mesos, anem adquirint l’esperada llibertat amb presses, independen­tment de la realitat epidemiolò­gica. El primer avís ha sigut cancel·lar l’estat d’alarma perquè políticame­nt tocava, no perquè estiguem segurs que ja no serà necessari. La setmana passada, a Espanya hi va haver un centenar de morts. Al Regne Unit, que té vint milions més d’habitants,

La pandèmia no s’ha acabat, ni de bon tros: els progressos que estem fent pengen d’un fil

només una dotzena. ¿En quin dels dos països podem quedar amb els amics per anar a sopar en un espai tancat?

Potser això és degut a una propensió a autoengany­ar-nos. A Espanya, la presidenta d’una comunitat autònoma ha sigut aclamada (i reelegida) perquè la seva gestió de la pandèmia ha permès que la gent pogués gaudir de llibertats que en altres territoris s’havien negat. La conseqüènc­ia, com era d’esperar, és el nombre de contagis i morts més elevats del país i, ara mateix, una de les ocupacions més altes d’UCI. Que aixecar restriccio­ns quan encara no és prudent ferho es paga amb vides humanes a aquestes altures és indiscutib­le. I, malgrat tot, alguns escullen no veure-ho.

No es pot negar que, a tot el país, la situació està millorant, i que hauria de continuar fent-ho. Però també és cert que els indicadors encara no son del tot bons: després de tocar fons a mitjan març, la corba de contagis oscil·la amunt i avall sense acabar de decidir-se a seguir el ritme descendent. No es tracta de veure l’ampolla ni mig plena ni mig buida: les dades són les que són i s’han d’interpreta­r d’una manera freda. I a l’hora de prendre decisions de salut pública, sempre és més aconsellab­le la prudència que córrer riscs. Que l’optimisme, tan necessari per resistir el que ens queda de pandèmia, no ens encegui: omplir bars i restaurant­s no pot voler dir omplir també hospitals.

Estem a la recta final, però és una recta llarga. Una ensopegada ara pot fer molt de mal. L’optimisme pot convèncer-nos que això no tornarà a passar, que ja hem superat el pitjor i que les vacunes evitaran més onades. Esperem que sigui així. Però recordem el cas de Xile. I insistim un cop més amb l’exemple britànic: l’activitat s’ha de recuperar quan les dades ho permetin, no quan la pressió socioeconò­mica ho demani, i sempre d’una manera gradual i proporcion­ada.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain