El Periódico - Català

Que la violència no faci callar al poble

- Felipe Guevara Pot llegir més cartes i publicar

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Ens tornem a trobar amb una greu crisi social en un país on el poble està sent silenciat per la violència desmesurad­a d’una força pública que simplement compleix amb les ordres que li dona el Govern. Les manifestac­ions a Colòmbia en contra de la reforma tributària (pujada d’impostos que afectaria directamen­t la classe mitjana i baixa del país) han deixat, de moment, per al món desenes de víctimes mortals, centenars de ferits i milers d’imatges de barbàrie, tristesa i preocupaci­ó. Un món al que ha tardat a arribar tota aquesta informació d’abús policial i de violació dels drets humans gràcies al silenci i a la incredulit­at dels mateixos mitjans locals a Colòmbia, que no tractaven la violència ni les morts, sinó que es dedicaven a informar dels «trancones» que hi havia a Bogotá (caravanes de cotxes a la ciutat). Ciutats completame­nt cremades, hospitals plens de ferits i molta sang vessada en un dels moments més complexos de la pandèmia a Colòmbia, on el poble ha demostrat tenir més por dels seus dirigents que del mateix virus. Les xifres i les dades que ens arriben no són gens encoratjad­ores, però confiem en l’aparició de la important mesura del diàleg per poder posar fi a aquesta situació. Tot i que res d’això succeirà si el Govern d’Iván Duque es tanca en banda com fins ara.

Colòmbia i Amèrica Llatina mereixen viure dignament i en pau, perquè tot i que sempre el poble es mogui per una causa comuna, els que acaben patint més són les classes més baixes i els que més tenen a perdre. Que el so de la violència no faci callar el clamor d’un poble que exigeix llibertat i, sobretot, molta vida.

nestudiar una reforma de la Constituci­ó i crear un estat federal (model EUA) amb la inclusió de totes les comunitats que desitgin integrar-s’hi (amb això, guanyarien els independen­tistes).

D’altra banda, els no independen­tistes podrien incloure la figura del Rei amb l’estatus actual i tots aquells aspectes que considerin incorporar en aquesta nova Constituci­ó (amb això, guanyarien els no independen­tistes). En definitiva, cal acceptar que el nou acord ha de respectar els aspectes més importants per a les dues opcions, perquè totes dues han de guanyar.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain