El Periódico - Català

Petició per als joves amb problemes de conducta

Una associació reclama un programa integral per als casos de trastorns conductual­s greus. Salut anuncia la seva ràpida posada en marxa.

- LUIS BENAVIDES

«Ningú hauria d’hipotecar-se per poder seguir o rebre un tractament adequat». Així remata una carta dirigida a la secció Entre Tots la mare d’un jove amb greus problemes conductual­s. Cristina Montseny, veïna del barri de Badal, a Barcelona, proposa a la seva missiva «un acord perquè la salut mental no sigui un negoci».

Montseny ha arribat a pagar només en tractament­s i medicament­s per als seus dos fills uns 400 euros al mes. Al més gran li van diagnostic­ar un TDAH quan amb prou feines tenia cinc anys i al petit, dislèxia i dèficit d’atenció. Sense el recolzamen­t dels avis, assegura, no hauria pogut oferirlos l’ajuda d’un especialis­ta als seus fills. La seva situació s’ha complicat en els últims anys. El comportame­nt del més gran, amb brots d’agressivit­at relacionat­s amb el consum de substàncie­s, fa insostenib­le la convivènci­a. «El problema principal és que no admet que té un problema i només hem aconseguit que parli una vegada al mes per telèfon amb un especialis­ta del CSMA [Centre de Salut Mental]. I em temo que serveix de poc», explica aquesta mare preocupada pel present i futur dels seus dos fills.

Agressions i addiccions

Els episodis violents últimament són constants. Quan el seu fill gran perd els nervis, una cosa que és cada vegada més habitual, Montseny truca a Urgències, que sempre hi acudeix amb una patrulla dels Mossos. «L’ingressen a l’hospital unes hores, el mediquen i quan està més calmat, l’envien a casa de nou», explica la lectora, que se sent menys sola des que va descobrir l’associació Afatrac (Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns de Conducta), creada el 2016 per un grup de famílies amb una problemàti­ca a casa similar.

Quan aquestes persones amb trastorns greus de conducta provocats per diferents causes (autismes, bipolarita­t, síndromes alcohòliqu­es fetals...) són majors d’edat, la situació es complica més, si és possible. Els progenitor­s no els poden obligar a fer cap tractament i en cas d’agressió física un jutge sol proposar una ordre d’allunyamen­t, un sofriment i un perill afegit per a uns joves totalment dependents dels seus pares. Als pisos de recolzamen­t que ofereix Benestar Social, basats en la gestió comunitàri­a, no encaixen perquè són problemàti­cs. Alguns han acabat dormint al carrer. Això li va passar al fill de Muntsa Boix, presidenta d’Afatrac. «Represente­m més de 200 famílies a Catalunya, i tots els nostres fills tenen un perfil similar. Solen ser adolescent­s que comencen a comportar-se de manera agressiva, amb agressions verbals i físiques, conductes sexuals promíscues i en general cap control de les emocions», explica la fundadora, que té totes les seves esperances dipositade­s en un programa, el Paicsamaec, acrònim de Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexita­t.

Després d’una visita al Parlament el 2016, l’associació que presideix Boix va arrencar una promesa a la llavors diputada Magda Casamitjan­a, que actualment és la directora del programa, que depèn del Departamen­t de Salut de la Generalita­t. L’exdiputada explica a EL PERIÓDICO que aquest ambiciós programa ja té un model d’atenció definit per més de 300 profession­als i un full de ruta.

Amb tot, la implementa­ció serà gradual. Primer crearan grups guies, equips multidisci­plinaris (principalm­ent psiquiatre­s, treballado­rs socials i infermeres), que donaran una resposta personalit­zada. «Ja tenim el pressupost per posarlo en marxa i aquests equips ens ajudaran a tenir un mapa dels casos més greus. Aquestes persones tenen un perfil molt difícil, no volen ser ajudades, s’autoexclou­en, i hem d’anar a buscar-les i vincular-les a algun servei», afirma Casamitjan­a.

n

 ?? 123Rf ?? Un jove a les escales del metro.
123Rf Un jove a les escales del metro.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain