El Periódico - Català

El comprador de béns robats, pròxim objectiu

La receptació, o adquisició d’objectes que han sigut fruit del robatori, és una de les principals preocupaci­ons policials.

-

L’aspiració policial dels responsabl­es dels Mossos d’Esquadra de Barcelona és que el nou model policial –basat en els mapes de calor– permeti alliberar investigad­ors de la demarcació per arreglar la pota que sempre ha quedat coixa en la lluita contra la multireinc­idència: la receptació. És a dir, perseguir els que compren els telèfons mòbils, carteres o rellotges que roben els lladres. El fenomen dels habituals està vinculat sovint amb persones amb addiccions greus que no saben parar i troben en els assalts una manera de procurar-se dosis gràcies als diners que els donen els receptador­s, que paguen pel que han robat, o directamen­t els traficants, que accepten el que porten a canvi de la cocaïna o l’heroïna que necessiten.

No és senzill actuar contra la receptació perquè, aclareix l’intendent Joan Carles Granja, responsabl­e de la Divisió d’Investigac­ió Criminal a Barcelona, està molt poc penat i les persones que cometen aquesta pràctica il·legal continuen fent-ho després d’haver sigut sorpresos perquè surt a compte. Recollit a l’article 298, el Codi Penal detalla que comet receptació qui «adquireixi» objectes robats i que s’enfronta a una pena de presó «de sis mesos a dos anys». No obstant, és fonamental per controlar la delinqüènc­ia. Si la pressió policial al carrer es combina amb la desaparici­ó de les persones que compren el que sostreuen, l’al·licient per continuar atacant els ciutadans s’esvaeix.

L’altre gran objectiu que assenyalen Granja i la també intendent Sílvia Cata, coordinado­ra de Seguretat Ciutadana, és continuar reduint la xifra de les anomenades «ocupacions delinqüenc­ials» i que no tenen res a veure amb la crisi de desnonamen­ts o les famílies que violen un domicili buit per procurar-se un sostre. Per ocupació delinqüenc­ial, els policies entenen usurpacion­s de vivenda que persones multireinc­idents duen a terme per tal de poder continuar duent a terme la seva activitat. A l’estiu del 2020, la xifra d’aquest tipus d’ocupacions tan conflictiv­es va superar la setantena. Actualment, en queden vint menys. Cata afirma que, de nou, aquesta serà una prioritat del patrullatg­e i que els voltants d’aquests nius que els carteriste­s utilitzen per ocultar-se estaran ben vigilats

«El ciutadà no s’ha d’adaptar al policia, és el policia qui s’ha d’adaptar al ciutadà», aclareix Granja, abans de remarcar que si un mosso posa pegues per recollir una denúncia i emplaça el ciutadà a anar a una altra seu, «actua malament». El ciutadà pot anar a qualsevol comissaria dels Mossos a denunciar qualsevol delicte. I el futur passa per aconseguir que també pugui anar a qualsevol comissaria de la Guàrdia Urbana. A la nova seu conjunta del carrer d’Aragó, els agents de la Urbana ja recullen denúncies de qualsevol delicte i està previst –aquesta és també la voluntat del seu intendent major, Pedro Velázquez– que rebin formació perquè aquesta sigui una realitat a la resta de seus.

 ?? Elisenda Rosanas / ACN ?? Una mossa amb un carterista.
Elisenda Rosanas / ACN Una mossa amb un carterista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain