El Periódico - Català

El Govern canari portarà al Suprem el rebuig judicial al toc de queda

- M. Á. AUTERO

El Govern de les Canàries va anunciar ahir que interposar­à un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem contra la interlocut­òria del Tribunal Superior de Justícia d’aquesta comunitat que rebutja dues de les seves mesures anti-Covid: el mantenimen­t del toc de queda i la limitació de l’entrada i sortida a les illes que es trobin en els nivells d’alerta 3 i 4. D’aquesta manera, l’Executiu canari es converteix en el primer Govern autonòmic en recórrer al Suprem perquè adopti una línia comuna després de les interlocut­òries de diferent índole fallades pels tribunals.

El TSJC sí que va validar la limitació del nombre màxim de persones no convivents en trobades familiars i socials en espais d’ús públic i privat tancats o a l’aire lliure.

L’òrgan judicial es va reunir dissabte i ahir per abordar la petició del Govern canari que acceptés les seves mesures, i els magistrats van desestimar les restriccio­ns que limiten els drets fonamental­s. Amb referència a la restricció d’entrada i sortida de persones a les illes, l’alt tribunal considera, per la majoria dels seus sis membres, que no està prou justificad­a l’afectació de negativa dels drets fonamental­s.

Entén que la mesura estableix «un règim jurídic que discrimina», ja que la restricció opera en els viatges des de l’exterior de les illes cap aquestes, «però si és entre illes, ja no regeixen aquests supòsits, sinó que n’hi ha prou amb una PDIA negativa». I apunta també que una persona que acrediti una reserva turística a les illes sí que podria viatjar, però si s’allotgés a casa d’un amic no «li seria possible ni tan sols presentant» una prova negativa. El TSJC tampoc veu procedent validar el toc de queda, perquè afirma que suposa «un veritable confinamen­t per la sola raó de l’horari».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain