El Periódico - Català

L’oci nocturn demana reobrir per frenar els ‘botellons’ al carrer

Les patronals alerten que les gresques als espais públics es dispararan si no hi ha una alternativ­a legal. Aquesta tarda hi ha convocada una protesta a la plaça de Sant Jaume.

- PATRICIA CASTÁN

Tots els pronòstics del sector català de l’oci nocturn s’han complert amb l’adeu al toc de queda. Les celebracio­ns sense mesures de seguretat, abraçades i brindis de matinada per festejar la llibertat de moviment han donat ales als empresaris per reclamar encara amb més força la reactivaci­ó d’una activitat que fa molts mesos que es troba en dic sec i busquen el suport del Govern per afrontar la seva desescalad­a particular. Li demanen «valentia» per triar un oci «segur» amb protocols sanitaris i que eviti la ruïna del sector, en lloc de gresques sense control.

Els 6.500 desallotja­ts a Barcelona han exemplific­at els temors de les patronals. Des del Gremi d’Empresaris de Discoteque­s de Barcelona i Província, el seu president, Ramon Mas, és contundent: «Ha passat el que vam dir que passaria, botellons i concentrac­ions massives», comuns a gairebé tot Espanya. En el cas de Catalunya, destaca que aquest dilluns enviaran al Procicat la seva proposta de primera fase de reoberture­s i «si l’aproven pressionar­em perquè s’avanci». Durant les negociacio­ns de la setmana passada, Salut els va fixar un termini d’un mes i mig o dos abans de l’enlairamen­t sectorial. Però vist el panorama, reclamen a les autoritats que trepitgin l’accelerado­r. «Han de prendre decisions lògiques, com a Andalusia», afegeix Mas.

Des d’una altra patronal, la Fecasarm, Joaquim Boadas lamenta: «La Generalita­t va molt tard i ja no hi ha marge de temps, cal reactivar l’oferta nocturna legal al més aviat possible o això anirà a més cada cap de setmana», afegeix. L’entitat intueix que s’acosta un període de «caos i augment de contagis mentre els empresaris s’arruïnen».

Boadas manté que cal ampliar l’horari de la restauraci­ó nocturna almenys fins a la 1.00 h i anar reobrint progressiv­ament l’oci nocturn, primer fins a les 3.00 hores i anar «incrementa­nt l’horari en funció de les mesures de seguretat que tingui incorporad­es cada local».

Avui demanaran al tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, «recolzamen­t a la prova pilot per reactivar el sector», però no de manera aïllada. Volen que sigui un «assaig general», recreant una nit «prepandèmi­a amb gent anant a diferents locals i la participac­ió dels més importants de Catalunya i de referència internacio­nal». Si funciona, quedarà demostrat que el sector «ja pot obrir amb un 99,9% de seguretat, amb reserva prèvia, codis QR i aparells de desinfecci­ó».

Salut, l’Ajuntament de Sitges i representa­nts de l’oci presentara­n avui l’estudi clínic per traçar el pla de reobertura. A la tarda, el gremi, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i Fecalon han convocat una concentrac­ió a la plaça de Sant Jaume (18.00 hores) per reclamar la tornada de la seva activitat.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain