El Periódico - Català

Una altra farmàcia històrica deixa el Gòtic pel problema del lloguer

El trasllat de La Estrella, del 1840 i ubicada al 7 del carrer de Ferran, obre dubtes sobre el futur dels seus elements, considerat­s d’interès en el patrimoni arquitectò­nic.

- PATRICIA CASTÁN

Cada any que passa, el comerç del centre de Barcelona es clona més al d’altres grans ciutats europees. Únicament les botigues autòctones i històrique­s hi afegeixen un plus d’identitat. Però, malgrat els intents dels diversos governs municipals, la preservaci­ó rigorosa del comerç centenari continua sent un compte pendent, amb massa llacunes per certificar la supervivèn­cia d’aquestes baules amb el passat local. L’últim cas és el de la farmàcia La Estrella, al 7 del carrer de Ferran, que aquest mes desplaçarà la seva activitat i potser alguns dels seus tresors després de no haver pogut arribar a un acord de continuïta­t amb la propietat de l’edifici on s’ubica.

El negoci data del 1840, tot i que va patir profundes reformes a principis del segle XX, per la qual cosa els seus elements d’interès pertanyen sobretot a aquella època. Inicialmen­t, l’ajuntament el va incloure en una primera llista de comerços emblemàtic­s de Barcelona, tot i que fa un lustre aquesta classifica­ció es va revisar i el local no forma part de la seva aprovació final, destaca el consistori. L’edifici (amb les seves dues botigues) sí que forma part, no obstant, del catàleg de patrimoni arquitectò­nic, amb un nivell de protecció de «béns amb elements d’interès (C)». Això comporta el mantenimen­t de la volumetria de la finca i de la seva fisonomia original, la restauraci­ó de façanes i eliminació de peces no originals, el cromatisme en les seves rehabilita­cions conforme al pla de color municipal i, entre d’altres, el «mantenimen­t dels paraments interiors i exteriors originals, i de l’espai de les dues botigues de la planta baixa».

Esteve Vilarrúbie­s, autor d’una recent guia sobre un centenar de botigues (o joies) emblemàtiq­ues de la capital catalana i expert en aquesta ruta minvant, recorda que el negoci va patir algunes obres fa una dècada. El fotògraf emfatitza que la farmàcia sí que va formar part del llibre Guapos per sempre, que ja retratava els espais dignes de conservar en formol a la ciutat i que es van compliment­ar amb plaques a les voreres fa gairebé 15 anys.

Alberto Mejías, un dels primers impulsors de la preservaci­ó i classifica­ció d’aquests establimen­ts i els seus oficis, recorda que La Estrella és, a més, el més antic del carrer de Ferran i que es troba entre els pioners dels tractament­s homeopàtic­s a la ciutat. Observa amb tristesa i impotència la pèrdua gradual d’un patrimoni local que en diversos aspectes no queda blindat.

Però fet fora dels 209 establimen­ts catalogats així per l’ajuntament, l’actual preservaci­ó es limita a elements com poden ser algunes peces pròpies d’apotecaria del segle XIX, les seves centenàrie­s prestatger­ies, un tros de

Daniel Muñoz és el gerent de la farmàcia des que la seva dona, la farmacèuti­ca Anna Enrich, es va fer titular del negoci fa una mica més d’una dècada, quan l’hi va traspassar Carles Mallol. Explica que ja el 2019 i veient que el seu contracte de lloguer finalitzav­a sense que la propietat s’avingués a un acord de continuïta­t malgrat haver ofert fins a 8.000 euros mensuals o fins i tot la seva compra, va preguntar al consistori sobre com procedir amb alguns elements centenaris del negoci. Els titulars entenen que els béns mobles formaven part del traspàs. Passat un any, l’ajuntament ha demanat un informe sobre les peces i les diferents opcions. Muñoz vol estar segur que, si es queden a l’immoble, la responsabi­litat del que els passi no correrà de part seva, una cosa que estan gestionant amb advocats. «Farem el que el consistori cregui que és el millor per a la ciutat i els seus veïns», sentencia.

El trasllat de l’activitat que van sol·licitar portarà aquesta llicència de farmàcia a un altre barri, mentre que els empleats de La Estrella es ressituara­n –com farà previsible­ment la seva clientela– en una altra farmàcia de la família al carrer de Banys Nous. Esperen concretar abans amb l’àrea de Patrimoni què passarà i qui es responsabi­litzarà dels béns valuosos.

El local suma una biografia complexa després de quatre estirps farmacèuti­ques. Als anys 90, va ser notícia per un presumpte cas de mòbing immobiliar­i, quan es va vendre la finca i se li va voler donar ús turístic a tot ella. Va patir un incendi i diversos contratemp­s fins que Mallol va aconseguir la continuïta­t per via judicial.

Forma part del llibre ‘Guapos per sempre’, com a espai digne per ser conservat L’ajuntament està tractant amb els propietari­s per aclarir el seu futur immediat

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain