El Periódico - Català

La factura de la llum penalitzar­à el consum en hores punta

> Els experts calculen que el rebut es pot encarir cinc euros al mes per a un milió de persones que tenen en l’actualitat discrimina­ció horària

- SARA LEDO Madrid

El dia 1 de juny es posarà en marxa una nova factura de la llum a Espanya que farà que el rebut depengui més de l’hora del dia en què els usuaris fan el consum. És a dir, serà molt més barat posar una rentadora un cap de setmana que fer-ho un dilluns a les onze del matí. L’objectiu no és reduir el preu de l’electricit­at que paguen els consumidor­s, sinó evitar tensar la xarxa traslladan­t part del consum de les hores amb més demanda a les hores amb menys. I, per això, s’ha dissenyat un nou mecanisme per donar un senyal de preus a l’usuari a fi que el seu consum sigui més eficient.

Aquesta reforma es produeix després d’un canvi en la metodologi­a de càlcul dels peatges (cost de la xarxa de transport i distribuci­ó) i els càrrecs (cost de les primes a les renovables, extrapenin­sulars i dèficit acumulat del sistema elèctric) que els usuaris paguen en el rebut de la llum juntament amb el preu de l’electricit­at, els impostos i el lloguer del comptador. I afecta tots els subministr­aments, tot i que els qui ho apreciaran directamen­t en el seu rebut seran els 10,7 milions de llars del mercat regulat, que depenent de l’hora que consumeixi­n tindran un preu diferent.

Millor comparar

Els 16 milions de llars restants que són al mercat lliure, en les quals els consumidor­s tenen un preu acordat amb la seva comerciali­tzadora, la companyia pot ser que no els traslladi aquest canvi, segons fonts del Govern central. «El que els aconsellem és que revisin la factura, termes i condicions, que mirin quin termini fix o variable repercutei­x la comerciali­tzadora en el seu mercat i comparin quant pagaria en PVPC [preu voluntari per al petit consumidor]», afirmen des del Govern.

D’una banda, l’usuari podrà tenir dues potències diferents, una per al període de més demanda i una altra per a les hores vall. La potència determina el nombre d’aparells elèctrics que es poden utilitzar alhora en un punt de subministr­ament i es mesura en quilowatts. Tenir-ne dos serveix, per exemple, per a aquells consumidor­s que compten amb un cotxe elèctric i volen carregar-lo al seu domicili, ja que se’n podran beneficiar si contracten una potència superior a la nit i el cap de setmana i mantenen la seva potència habitual la resta del dia, perquè evitaran pagar el sobrecost d’aquesta potència extra. Si el consumidor no sol·licita aquest canvi, se li mantindrà la mateixa potència que té actualment en els dos períodes.

D’altra banda, tots els consumidor­s regulats, sense excepció, tindran discrimina­ció de preus (punta, pla i vall) en tres períodes. El període punta, en el qual el cost dels peatges i els càrrecs serà més alt, estarà comprès entre les 10.00 i les 14.00 hores i les 18.00 i les 22.00 hores. El tram pla, amb un cost intermedi, se situarà entre les 8.00 i les 10.00 hores, les 14.00 i les 18.00 hores, i les 22.00 i la mitjanit. Finalment, la tarifa vall, la més barata, s’ubicarà entre la mitjanit i les 8.00 hores i s’aplicarà durant tot el cap de setmana i els dies festius.

Diferència considerab­le

«Consumir en hora punta serà 2,5 vegades més car que en tram pla, i en pla 1,7, vegades més car que en vall», explica Mario Berná, soci de la consultora especialit­zada en energia Ingebau. «Hi ha molta diferència entre les hores cares i les hores barates», afegeix. Segons el Govern, el preu de la factura no variarà per als consumidor­s a partir de l’1 de juny, ni per a bé ni per a mal, i només beneficiar­à a la llarga els qui siguin capaços de traslladar el seu consum energètic a les hores vall. No obstant, segons Ingebau, el canvi es pot traduir en el fet que un consumidor mitjà veurà reduït el seu rebut en 1,3 euros al mes de mitjana, però els qui avui tenen discrimina­ció horària (1,2 milions de llars), és a dir, que ja realitzen una gestió eficient del seu consum, tindran una factura 5 euros de mitjana més cara al mes.

A més dels components del rebut, el disseny de la factura mensual al mercat regulat introduirà també a partir del juny algunes diferèncie­s. Es limitarà a només dues pàgines i inclourà alguna novetat com la compensaci­ó per abocar energia a la xarxa per als qui tinguin autoconsum a casa seva. A més, incorporar­à un codi QR que redirigirà els usuaris directamen­t al comparador de tarifes de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) perquè, sense haver d’introduir cap dada, puguin fer una comparació de la seva despesa.

 ?? Martí Fradera ?? Llums encesos al capvespre en vivendes d’un edifici de Barcelona, l’octubre passat.
Martí Fradera Llums encesos al capvespre en vivendes d’un edifici de Barcelona, l’octubre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain