El Periódico - Català

De consumidor a ‘consum’actor’

Cada vegada més ciutadans tenen clar que les decisions del consum no són neutres: després de cada article o servei hi ha una forma de producció, de comerciali­tzació i un estil de vida

- MARIKE CHARLIER PMarike Charlier és enginyera i cooperativ­ista.

«La desigualta­t i la crisi climàtica són les principals conseqüènc­ies de l’actual model econòmic basat en un consumisme desmesurat i insostenib­le i l’única finalitat del qual és la generació de capitals». Ho deia la coordinado­ra estatal de Comerç Just fa un any, el dia del Comerç Just 2020, però segueix vigent des de fa 25 anys quan es va crear l’Organitzac­ió Mundial del Comerç Just. De fet, la situació no fa més que empitjorar... Aquest concepte de Comerç Just va òbviament de la mà de l’Objectiu de Desenvolup­ament Sostenible (ODS) 12: el de producció i consum responsabl­e i està també relacionat amb els 16 altres objectius de l’Agenda 2030, que junts són la definició d’una vida digna, per a tothom, en els límits del planeta. Però el 2030 s’acosta i, a nivell global, costa veure canvis positius que ens acostin a aquest objectiu. A pesar, o per culpa, d’aquest panorama desolador, sí que es van veient cada vegada més iniciative­s individual­s relacionad­es amb l’Economia Social i Solidària, la base de la qual és la recerca d’un impacte positiu i on l’ètica, la reducció de les desigualta­ts salarials i el respecte del medi ambient prevalen sobre els guanys.

Els supermerca­ts cooperatiu­s són un excel·lent exemple d’aquests projectes desintoxic­adors on el consumidor es desfà dels estímuls permanents del consumisme (estratègie­s de màrqueting, publicitat, estudis de mercats) per exercir un consum ciutadà i lliure, amb capacitat d’elegir, de detectar i d’aplicar alternativ­es justes i racionals. Les decisions del consum no són neutres: amb cada producte que es compra i cada servei que s’utilitza, es dona un vot per una forma de producció, de comerciali­tzació, i per un estil de consum.

Aquests supermerca­ts cooperatiu­s afavoreixe­n les cadenes de subministr­ament curtes, el contacte gairebé directe entre productors i consumidor­s, la creació de vincles socials entre cooperativ­istes i amb tot l’ecosistema que articula.

Per la seva mida i al comerciali­tzar tota mena de producte, tenen a més, un avantatge addicional comparat amb les cooperativ­es de consum de més petita escala: són més accessible­s a tothom, no necessària­ment a persones ja sensibilit­zades amb la idea d’un consum local i ecològic. Tornen així punts d’informació i propagació d’una forma de gestió diferent basada en la cohesió social, la lògica mediambien­tal i la governança col·lectiva.

Actualment, a Catalunya, sabem de dos supermerca­ts cooperatiu­s inaugurats aquest any: el Super Coop, a Manresa, i La Feixa, a Mataró, i dos projectes estan covant a Barcelona: el FoodCoop, al barri de l’Esquerra de l’Eixample, i el Pebreroig, al Poblenou. Si comparem amb França on el primer, La Louve, va obrir a París a finals del 2016 i on ara hi ha més de 40 iniciative­s funcionant, el creixement d’aquest model de consum alternatiu sembla garantit. I per a qui vulgui iniciar-se com a consum’actor, dues recomanaci­ons: Opcions.org i JoTrio.cat. n

Aquestes cooperativ­es propaguen una forma de gestió basada en la cohesió social i la lògica mediambien­tal

 ??  ?? El Park Slope Food Coop, supermerca­t cooperativ­a fundat el 1973 al districte novaiorquè­s de Brooklyn.
El Park Slope Food Coop, supermerca­t cooperativ­a fundat el 1973 al districte novaiorquè­s de Brooklyn.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain