El Periódico - Català

Sonall vermell al bressol del capitalism­e

- IDOYA NOAIN

Aquell súper va néixer com un ‘no’ a l’èmfasi de l’individual­isme, afirma un fundador

Després de 48 anys, és una fórmula comercial que uns adoren i altres volen ridiculitz­ar

Park Slope no era el 1973 un barri gaire recomanabl­e. Allà i llavors, a l’empara de la primavera activista en què estaven immersos els Estats Units, va néixer la que avui no només és la degana de les cooperativ­es d’aquell país, sinó, a més a més, un fenomen digne d’estudi, amb 17.000 socis.

Quan Julia Tortoriell­o va arribar de l’Argentina amb el seu marit i dues criatures a instal·lar-se a Brooklyn, la mateixa persona que la va orientar sobre metge, escoles bressol i escoles li va parlar d’una cosa que acabaria sent igual d’intrínseca per a la seva vida al barri, una «autèntica experiènci­a novaiorque­sa» i, també, «una de les coses més meravellos­es» que ha viscut a la ciutat: Park Slope Food Coop.

Sí, els adults de la casa havien de fer-se membres obligatòri­ament de la històrica cooperativ­a al 782 de Union Street pagant cada un 25 dòlars i fent una inversió inicial de 100 dòlars per barba si volien poder comprar als seus atapeïts passadisso­s (a lmenys abans de la pandèmia). Sí, havien de complir rigorosame­nt els torns de feina que implica ser-ne membre: dues hores i 45 minuts cada quatre setmanes.

El que aconseguie­n a canvi, en qualsevol cas, és molt més que accés a productes d’extrema qualitat, sovint orgànics i locals, marcats només un 21% sobre el preu a l’engròs en comptes del 40% o el 60% i fins i tot el 90% d’altres supermerca­ts, cosa que permet als membres un estalvi calculat d’entre el 20% i el 40%. I Tortoriell­o admet que «et desgastes una mica en el procés», que el «superestri­cte et pot arribar a fastigueja­r», però entén també que «és l’única manera que funcioni, perquè si hi ha flexibilit­at se’t descomposa tot.» I parla apassionad­ament dels «vincles comunitari­s» que ha teixit amb gent de totes edats, races i cultures amb qui treballa. «Hi ha un sentiment d’orgull de pertànyer», diu.

«Nova onada cooperativ­ista»

El seu testimoni és la constataci­ó de l’èxit de la visió que als anys 70 van tenir un grapat de joves progressis­tes i idealistes que, en la «nova onada» del moviment cooperativ­ista que es va viure als Estats Units en aquella època de despertar polític per a molts, van decidir plantar en aquesta cantonada de Brooklyn la llavor d’un projecte que no només ha perviscut, sinó que s’ha convertit en una institució llegendàri­a, admirada i estudiada i, com ja ha provat París i ara mira de comprovar Barcelona, exportable. És la cooperativ­a més gran i durant més temps activa dels EUA i, abans que el coronaviru­s li donés, com a tot a tot arreu, un cop brutal, un model d’èxit: més de 17.000 membres i vendes per damunt dels 58 milions de dòlars.

Un d’aquells fundadors era Joe Holtz, llavors un novaiorquè­s d’uns vint anys implicat sobretot en el moviment contra la guerra del Vietnam, avui un septuagena­ri que forma part de l’equip de

mànagers de la cooperativ­a. I asseure’s a parlar amb ell és obrir les pàgines d’una enciclopèd­ia viva, no només d’aquest lloc sinó d’una ciutat, un país i una manera de veure el món.

«Hi havia alguna cosa trencada a la nostra societat: massa èmfasi en l’èxit individual, no en l’èxit col·lectiu i de la comunitat», diu Holtz, que per explicar la cooperativ­a apressa en primer lloc a recordar el moment polític en què va néixer: en un país on la lluita pels drets civils, la guerra del Vietnam, els moviments de la dona, per l’alliberame­nt gai o el medi ambient van fer que molts es fixessin en realitats injustes dels EUA. «Érem una generació, o almenys una part, que s’adona que les autoritats no diuen la veritat, que aprèn a no confiar. I si no confies, ¿per què confiaries en el subministr­ament d’aliments? Vam decidir que podíem agafar les regnes de les coses el màxim que poguéssim. I no podíem tornar-nos grangers, però sí aprendre a comprar millor i directamen­t».

«No vam inventar res de nou», recorda també Holtz abans de repassar la història del moviment cooperativ­ista. I parla dels inicis, l’aprenentat­ge sobre la marxa que va fer evoluciona­r ràpidament el model fins a plantar els ferms fonaments que s’han mantingut inalterabl­es, fidelitat que Holtz creu que explica que ells hagin anat millorant i sobrevivin­t mentre molts d’altres fracassave­n. I diu molt també que assenyali com el moment més important de la cooperativ­a no quan van obrir el febrer del 1973, sinó un dia a finals de 1974: la primera vegada que es va dir adeu a un membre per no fer els seus torns. «Vam deixar enrere totes les nocions hippies», assegura el cofundador.

La cooperativ­a és també filla i testimoni de Nova York. Holtz recorda que als 70 «la gent fugia de Park Slope, espantats pel crim, i hi havia també un component de racisme». Però els lloguers eren barats i van portar al barri gent com ells. Van començar el seu projecte llogant una sala a la primera planta del centre comunitari Mongoose. No tardarien a acabar comprant l’edifici, en part perquè el propietari simpatitza­va amb l’esquerra (anys després, ja sense simpaties dels propietari­s que es reflectiss­in en el preu, van comprar els dos adjacents). I des d’allà han sigut testimonis de canvis, incloent la gentrifica­ció, però Holtz resta importànci­a recordant que «és tot un cicle».

«No som ni hem sigut en cap cas un experiment», remarca també. «La gent és social. És com qui va a l’església fins i tot sense creure en déu perquè el fa sentirse bé ser part d’una organitzac­ió. Es crea una connexió».

Crítiques i tensions

No falten crítiques i tensions internes, com les que van enfrontar membres per una proposta de boicot a productes israelians (que no va tirar endavant) o per «escàndols» que arriben a la premsa, com les denúncies que alguns dels membres més acabalats enviaven a les seves mainaderes a fer els seus torns de feina o que es negués als empleats unir-se en un sindicat.

Tampoc hi ha escassetat de mirades que utilitzen el prisma de l’estereotip i la caricatura per retratar la cooperativ­a o els seus membres, des de pintant-los com frikis del kale fins a qüestionan­t l’estricte model o la rigidesa d’alguns membres. El Village Voice, per exemple, el va citar el 2004 com «el millor lloc per experiment­ar com el comunisme porta al feixisme» i en un article en un altre mitjà un cubà assegurava que «és pitjor que el socialisme», perquè «almenys en un país socialista, si coneixes la gent adequada, pots escapolir-te». Per a Tortoriell­o, en canvi, és apassionan­t veure aquesta mena de «cèl·lula del socialisme a l’epicentre del capitalism­e». Per no parlar del formatge, ¡una autèntica ganga, escolti!

 ?? EL PERIÓDICO ?? Joe Holtz, al costat de la cooperativ­a que va cofundar el 1973: Park Slope Food Coop.
EL PERIÓDICO Joe Holtz, al costat de la cooperativ­a que va cofundar el 1973: Park Slope Food Coop.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain