El Periódico - Català

Jerusalem

La ciutat és escenari aquests dies d’un altre episodi de la xarxa de violències que forma l’ocupació dels territoris ocupats

- JOAN CAÑETE BAYLE

D ne vegades, flaquejo i trobo a faltar Jerusalem, tan indispensa­ble com insofrible, tan bonica com inhabitabl­e. A la primavera, quan la temperatur­a és calorosa de dia i a la nit necessites recórrer a un jersei fi. O un dissabte durant la posta del sol, quan la llum daura els carrerons de la ciutat vella, on se superposen els cants del final del shabat, la crida a l’oració musulmana i les campanades cristianes.

De vegades, també enyoro treballar de periodista allà, un enorme repte profession­al. Com a correspons­al, vaig cobrir moltes de les denominade­s «espirals de violència», que és com la premsa i les cancelleri­es solen anomenar erupcions violentes com les d’aquests dies. Com a tal, vaig descriure el (desigual) intercanvi de cops, i em vaig fer ressò de les crides de la comunitat internacio­nal que «les dues parts» mostrin contenció. Són incomptabl­es les ocasions en què a les meves cròniques em vaig referir a una «guerra entre Hamàs i Israel», les vegades en què vaig informar de les respostes israeliane­s a les agressions palestines i les que vaig enumerar les amenaces de l’Estat hebreu després que alguna milícia palestina hagués traspassat alguna «línia vermella». Amb el temps, comences a comprendre les línies invisibles que uneixen les diferents «espirals de violència».

Uneixes els punts i veus que teixeixen una xarxa de violències que respon al nom d’ocupació.

Feia temps que no presenciàv­em aquesta història de guió tan repetit. Un acte d’injustícia

(aquesta vegada, l’expulsió de casa seva d’uns veïns de Sheikh Jarrah) dona lloc a disturbis reprimits amb duresa (quan no), que al seu torn dona a Hamàs (cada vegada més establishm­ent) l’oportunita­t política de recordar al món que encara existeix amb el llançament de coets, cosa que al seu torn dona peu a un bombardeig israelià (20 morts aquesta vegada, entre ells nou nens, i ja veurem si n’hi ha més) que dona pas a un altre atac palestí (dos morts a Ashkelon) i així fins que el càlcul polític digui que ja n’hi ha prou, i fins a la següent. Avui, ni hi ha forces ni teixit polític entre els palestins per a una altra intifada, ni hi ha pressió exterior sobre Israel ni tarannà intern per aturar la lògica voraç de l’ocupació.

¿Què passa a Jerusalem? El de sempre, el que passa des del 1967 (1948, en realitat). És la xarxa de violències de l’ocupació.

Hamàs, cada vegada més ‘establishm­ent’ palestí, utilitza políticame­nt els disturbis a la ciutat

PJoan Cañete Bayle és excorrespo­nsal a Jerusalem, autor del llibre ‘Muros, bosques, tumbas. Un periodista en Jerusalén’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain