El Periódico - Català

Clamor internacio­nal en contra de la intensific­ació de la violència

> L’ONU censura l’«innecessar­i i desproporc­ionat» ús de la força d’Israel, mentre que els EUA insten Hamàs a deixar de llançar coets

- BEGOÑA GONZÁLEZ

La forta escalada de la tensió i la violència entre Israel i Palestina ha provocat tota mena de reaccions en la comunitat internacio­nal, que ha reforçat els posicionam­ents diplomàtic­s entre els estats i les causes que ocupen el Pròxim Orient.

La resposta de l’ONU als enfrontame­nts no es va fer esperar. «Israel ha utilitzat la força de forma innecessàr­ia i desproporc­ionada», va assegurar l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, i després va matisar que, en tot cas, «quan l’ús de la força és necessari ha de fer-se respectant plenament les normes internacio­nals dels drets humans», va afegir el portaveu de l’Oficina, Rupert Colville.

En la mateixa línia, la Comissió Europea (CE) va demanar ahir una «desescalad­a immediata» de la tensió després dels tirs de coets de la nit anterior. «Aquesta és la prioritat, la desescalad­a immediata per protegir la vida dels civils», va dir el portaveu d’Afers Exteriors de l’Executiu Comunitari, Peter Stano, que va condemnar també el llançament de coets des de la Franja de Gaza a Israel i ho va qualificar de «totalment inacceptab­le». Així, després de denunciar els dos atacs, va aprofitar per incidir en l’aposta europea per la solució de sobres debatuda dels dos estats per concloure de forma definitiva el conflicte.

Les reaccions entre els aliats de la causa palestina no van tardar a arribar. El secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abulgueit, va condemnar ahir els atacs aeris israelians i els va qualificar d’ «indiscrimi­nats i irresponsa­bles». D’acord amb un comunicat de l’organisme panàrab, Abulgueit va afegir que aquests atacs represente­n «una miserable demostraci­ó de força a expenses de la sang de nens», ja que n’han mort almenys tres en els últims dies per ofensives aèries.

EUA, etern aliat d’Israel

L’estratègia diplomàtic­a nordameric­ana en relació amb el conflicte de l’Orient Mitjà no ha fet cap gir insospitat i el secretari nord-americà d’Estat Antony Blinken va urgir israelians i palestins a reduir les tensions. De la mateixa manera, Blinken va instar també el grup islamista Hamas a deixar de llançar coets contra Israel. «Les dues parts han de reduir les tensions», va declarar des de Washington després del bloqueig a la declaració del Consell de Seguretat sobre la situació a Jerusalem durant la reunió d’emergència celebrada dilluns a la seu de l’ONU a Nova York.

Mentrestan­t, el portaveu del Departamen­t d’Estat, Ned Price, va condemnar també «en els termes més contundent­s» els projectils llançats per les milícies palestines i va defensar el «legítim dret d’Isarel a defensar-se i a defensar la seva gent i el seu territori».

 ?? Toby Melville / Reuters ?? Manifestac­ió a favor de Palestina, ahir a Londres.
Toby Melville / Reuters Manifestac­ió a favor de Palestina, ahir a Londres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain