El Periódico - Català

Escrivá veu «imminent» un primer acord per reformar les pensions

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, espera un acord «imminent» en el marc del diàleg social sobre els primers capítols de la reforma de la pensions que el Govern ha posat sobre la taula de negociació. Durant la presentaci­ó de les reformes que afecten el seu departamen­t, incorporad­es al Pla de Recuperaci­ó remès a Brussel·les, Escrivá va confiar ahir poder remetre «aviat» al Congrés dels Diputats un primer projecte de llei de reforma de la Seguretat Social.

La setmana vinent està prevista una nova reunió negociador­a de la reforma de les pensions que podria ser determinan­t per al pacte «imminent» que augura Escrivá. D’acord amb les prioritats marcades pel ministre i amb el calendari compromès amb la Comissió Europea, aquesta primera tanda de reformes inclourà el nou mecanisme de revaloraci­ó de les pensions a partir de l’IPC, els coeficient­s per desincenti­var la jubilació anticipada, estímuls per afavorir el retard del retir més enllà de l’edat legal de jubilació i la prohibició de la jubilació forçosa.

Està previst que totes aquestes mesures entrin en vigor a partir del gener del 2022. Escrivá va apuntar que, a més, aquest projecte de llei inclourà el nou sistema de cotització dels autònoms, adequat als ingressos reals obtinguts. Malgrat la seva aplicació, aquesta qüestió –va dir– necessitar­à «un desenvolup­ament normatiu posterior». Segons el Pla de Recuperaci­ó, el nou règim especial de treballado­rs autònoms haurà de ser aprovat «en el primer semestre del 2022» de cara a un «desplegame­nt gradual a partir d’aquesta data», amb una aplicació transitòri­a.

Altres reformes previstes, com el nou factor de sostenibil­itat i l’allargamen­t del període de càlcul de les pensions, s’aniran adoptant a partir del 2023.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain