El Periódico - Català

Atrapats en els seus tabús

- Jordi Mercader

La solució de llibre per sortir airosos del laberint creat per la intolerànc­ia mútua exhibida per ERC i JxCat seria la formació d’un Govern progressis­ta sostingut per una majoria d’esquerres. És l’única alternativ­a que ERC no contempla. El primer motiu cau pel seu propi pes: el mateix argument que permet als republican­s atribuir-se la presidènci­a d’un Executiu independen­tista (Aragonès va obtenir uns vots de més que Puigdemont) els obligaria a acceptar un Govern d’esquerres presidit per Illa.

Hi ha més coses. Els republican­s són presoners d’una fal·làcia que ha donat vida a un tabú. Després de mesos d’atribuir al PSC el paper de partit de carcellers, obviant el funcioname­nt d’un Estat de dret, i de passar per alt que, de manera conscient, el seu únic senador no va votar a favor del 155 al Senat, s’entén que ara se’ls ennuegui governar amb ells.

La demonitzac­ió del PSC conviu amb el recolzamen­t que ERC dona a Sánchez al Congrés, justificat com el mal menor al fet que l’Estat, que no els importa gens, fos governat per la dreta. En aquesta lògica conveniènc­ia, ERC valora com un acte de coherència empènyer Catalunya al desastre d’un Govern inestable en minoria o a la catàstrofe de la repetició electoral, per no asseure’s amb el PSC.

Els socialiste­s viuen també la seva contradicc­ió particular amb naturalita­t. Els vots d’ERC al Congrés són bons (i imprescind­ibles) per palanqueja­r el Govern PSOE-Unides Podem. Però facilitar un Govern d’aquests mateixos independen­tistes a Catalunya es veu impossible, tot i que potser no ho seria tant si s’avinguessi­n a investir Illa. La decadència treu el nas i la por escènica de trencar amb els tabús autoimposa­ts és un obstacle insuportab­le. PSC i ERC haurien d’escurçar el temps previst per acomodar els seus votants a la realitat. La formació d’un Govern transversa­l d’esquerres necessita alguna cosa més que l’entusiasme dels comuns.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain