El Periódico - Català

Sánchez ignora les crítiques i afirma: «L’estat d’alarma és el passat»

> El Govern insisteix que les autonomies tenen marge a l’espera del Suprem > Els socis acusen l’Executiu de provocar un «caos jurídic»

- JUANMA ROMERO PILAR SANTOS

El Govern torna amb el tretze són tretze després de l’ensopegada (rectificac­ió inclosa) que va protagonit­zar aquest dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. No hi haurà un nou estat d’alarma ni cap modificaci­ó legal. L’Executiu defensa amb dents i ungles que ja ha començat una «nova etapa» en la lluita contra el virus, que ara són les comunitats les que han de «governar» i «prendre decisions» després que Pedro Sánchez assumís el desgast polític durant un any. I no pensa fer marxa enrere. El president va ser explícit ahir: «L’estat d’alarma és el passat i cal mirar al futur, i es diu vacunació, vacunació i vacunació».

El líder socialista ja havia tancat la porta a reformes legals dilluns, després de participar en un fòrum econòmic a Atenes amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. Hores després, va ser encara més rotund des de la Moncloa, en una breu trobada amb la premsa després de rebre el president argentí, Alberto Fernández.

El Govern s’havia mostrat molt ferm respecte que no impulsaria canvis legislatiu­s, com li reclamen el PP i part dels seus socis parlamenta­ris, però Campo, en una tribuna a El País, es va mostrar obert a estudiar modificaci­ons si de les resolucion­s del Tribunal Suprem es desprèn que és necessari fer-ho. Les autonomies poden acudir a l’alt tribunal si veuen tombades les seves restriccio­ns davant la Covid pels seus respectius tribunals superiors de justícia, com ja de fet ha passat a Euskadi i les Canàries i, ahir, a Navarra.

Però el ministre es va esmenar a si mateix de seguida i Sánchez va buscar concloure el debat des de la capital hel·lena. Al Govern atribuïen l’ocorregut a una relliscada de Campo, que els juristes, com és ell, «s’ho agafen amb paper de fumar»,

obrint una porta que l’Executiu mai va voler obrir. Ni es planteja fer-ho. Sánchez, davant el mandatari argentí, no va fer més que reforçar la posició. Va demanar primer «coherència» a l’oposició, perquè «no pot ser que es trobi a faltar l’estat d’alarma» i quan se’n va proposar un de sis mesos, que va decaure a la matinada de diumenge passat, «van votar-hi en contra». Una incorrecci­ó, per cert, perquè el PP, en aquell moment, es va abstenir.

Amb prou feines uns minuts després, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, reforçava aquest missatge: el plantejame­nt del PP, que exigeix tramitar una llei de pandèmies, és «perillós», ja que requereix retallardr­ets fonamental­s «sense control judicial».

L’Executiu va veure ploure les crítiques dels seus socis, a més del PP. El PNB el va acusar de cometre l’«error» de no legislar i d’instal·lar un «caos jurídic». «No pot passar la patata calenta als altres», va carregar Íñigo Errejón (Més País). La popular Cuca Gamarra va tornar a demanar que es debati el pla B del seu partit. «La seva política està fiada al disbarat, al caïnisme, a l’antipàtria i a la deslleialt­at», va deixar anar la vicepresid­enta Carmen Calvo.

El president reclama «coherència» a l’oposició per exigir mesures sobre les quals abans havia votat en contra

 ?? Gabriel Bouys / Reuters ?? Pedro Sánchez compareix amb el president argentí, Alberto Fernández, ahir a la Moncloa.
Gabriel Bouys / Reuters Pedro Sánchez compareix amb el president argentí, Alberto Fernández, ahir a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain