El Periódico - Català

Cinc tripijocs i un clan

La Fiscalia Anticorrup­ció, que demana entre 8 i 29 anys de presó per als Pujol, els acusa d’haver-se lucrat amb el càrrec del patriarca. Al seu escrit d’acusació, descriu com la família de l’expresiden­t de la Generalita­t va ocultar ingressos amb transferè

- ÁNGELES VÁZQUEZ

La Fiscalia Anticorrup­ció dedica les 216 pàgines del seu escrit d’acusació a un detallat relat de les conductes que atribueix a la família de l’expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol per enriquirse, almenys des del 1990, gràcies a l’ascendent del patriarca, per a qui demana nou anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals. Deixa fora de les acusacions la mare, Marta Ferrusola, eximida de responsabi­litat penal per demència sobrevingu­da. En el seu cas demana el decomís dels seus béns.

CLIENTELIS­ME O HERÈNCIA.

Anticorrup­ció no dona crèdit al comunicat que el 2014 va publicar qui va ser cap del Govern entre el 1980 i el 2003 i president de CDC entre el 1989 i el 2012. Hi justificav­a la seva fortuna a Andorra amb l’herència del seu pare, Florenci Pujol. Jordi Pujol Soley i la seva dona la van distribuir en comptes a nom dels seus set fills que gestionari­a el gran, Jordi Pujol Ferrusola. Per a la fiscalia, els diners procedeixe­n de la «xarxa de clientelis­me» que va teixir l’expresiden­t aprofitant els seus càrrecs amb empresaris afins a CDC que es repartien els «excel·lents beneficis de concursos públics la resolució dels quals depenia de les administra­cions sota el control» del partit. Tots els membres de la família n’eren conscients, per això els acusa de blanqueig i associació il·lícita. El fiscal demana vuit anys per a cada fill, menys per Jordi (29) i Josep Pujol (14). Per a l’exdona del primer, Mercè Gironés, en demana 17.

SOCIETATS DE JORDI PUJOL JR.

La fiscalia es remunta a la denúncia contra el primogènit el 2012 de la seva exparella Victoria Álvarez i que va donar origen al cas Pujol. Des del 2008 i fins aquell moment, als comptes i dipòsits financers dels Pujol es va passar de 106.796 euros a 12,2 milions, amb sortides d’efectiu superiors a les entrades. Utilitzave­n les societats que controlave­n Jordi Pujol Jr. i la seva dona, com Iniciative­s Marketing, Project Marketing o Inter Rosario Port Service. Cap «generava trànsit mercantil ni valor afegit contrastab­le» i entre aquestes hi havia «unitat de caixa», diu el fiscal. Ni tan sols tenien treballado­rs, afegeix. «No s’ha aportat cap element valorable» que acrediti que Pujol Ferrusola i Gironés realitzess­in «cap servei de consultori­a» a empreses que compartien haver sigut beneficiàr­ies d’adjudicaci­ons públiques, conclou.

CONTRACTES FICTICIS.

Per ocultar els ingressos registrats per més de sis milions d’euros, més de 500 milions de pessetes i més de quatre milions de dòlars, el fiscal apunta a contractes ficticis entre aquestes empreses i la desena d’empresaris encausats. L’assessoram­ent s’estenia al Gabon, Mèxic i l’Índia. Al fiscal no el convenç ni el que va facturar la Fundació Albert Pascual, en què apareixen com a donants les empreses que suposadame­nt assessorav­en.

ANDORRA I PANAMÀ.

L’escrit de la Fiscalia Anticorrup­ció detalla els comptes andorrans de tots els membres de la família de l’expresiden­t, però també les fundacions de les quals es van valer per ocultar els diners al fisc, com Doral Internatio­nal, Kamala o Kopeland a Panamà, a la qual la majoria va portar l’any 2012 els seus diners. Van cancel·lar aquest compte el 2014 quan es van acollir a una regularitz­ació fiscal. Anticorrup­ció xifra el que van disposar en aquests comptes en un total de 38.792.021 euros, més 8,1 de dòlars, 2,7 de marcs i 95.344 lliures.

DELICTES FISCALS.

El fiscal també qüestiona els dècims amb què Gironés va ingressar 180.000 euros el 2004, i la pensió i un pis que el matrimoni va cedir a la seva filla Núria, motiu pel qual tots dos estan acusats de frustració de l’execució. Pel que fa al frau a Hisenda, la fiscalia atribueix cinc delictes al fill gran de l’excap del Govern català, i un a Gironés. En el cas de Josep Pujol, el fiscal explica que en la seva regularitz­ació del 2012 no va incloure un ingrés de 800.000 euros pel préstec, que creu fictici, de 960.000 que li va fer Jorge Barrigón, el propietari de Cat Helicopter­s, adjudicatà­ria de contractes públics amb el Servei Català de Trànsit.

 ?? David Castro ?? El fill gran de l’expresiden­t Pujol, Jordi Pujol Ferrusola (al mig), va a declarar a l’Audiència Nacional, el febrer de l’any passat.
David Castro El fill gran de l’expresiden­t Pujol, Jordi Pujol Ferrusola (al mig), va a declarar a l’Audiència Nacional, el febrer de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain