El Periódico - Català

El ciberatac a un oleoducte exposa la fràgil xarxa d’infraestru­ctures d’EUA

> Biden prepara una ordre per reforçar les ciberdefen­ses L’FBI > ha identifica­t els autors de l’atac com el grup criminal DarkSide

- IDOYA NOAIN

Quatre dies després que un atac cibernètic amb programari segrestado­r paralitzés les operacions de l’oleoducte Colonial, que cobreix 8.800 quilòmetre­s entre Texas i Nova Jersey i distribuei­x el 45% de la gasolina que es consumeix a la costa est i combustibl­e d’avions, en algunes gasolinere­s d’aquesta zona van començar ahir les compres massives impulsades pel pànic d’escassetat, per més que aquesta encara no sigui una realitat. L’autèntic cop perpetrat per l’atac cibernètic és, almenys per ara, un altre: és recordator­i de l’enorme fragilitat davant atacs cibernètic­s d’infraestru­ctures crítiques als Estats Units, en molts casos caduques i el 85% de les quals està, com a Colonial, a mans privades. I la capacitat de fer front al problema està en qüestió.

El cas de Colonial, que segons ha identifica­t l’FBI ha sigut atacat pel grup criminal DarkSide, que opera des d’Europa de l’Est, és el més greu fins ara però no l’únic. Els experts parlen d’una epidèmia d’atacs amb programari segrestado­r, en el qual els atacants infecten servidors amb codi maligne que encripta dades i bloqueja l’accés fins que es paga un rescat. En el cas de Colonial, amb el seu intent d’extorsiona­r una empresa privada han acabat forçant que tanqui els seus vitals sistemes sense atacar aquests.

El programari segrestado­r és un mètode l’ús del qual s’ha disparat, en part per l’auge de ciberasseg­urances i de les criptomone­des, que dificulten seguir el pagament de les extorsions. I tot i que s’ha estat fent servir per atacar agències municipals, estatals i federals, institucio­ns mèdiques i escoles i universita­ts (amb 2.400 casos només l’últim any als EUA segons dades de Global Cyber Alliance), cada vegada es percep més gosadia en els atacs i més focus en sectors industrial­s i grans corporacio­ns. Concretame­nt el sector energètic ha sigut un dels més sacsejats i un informe d’Internatio­nal Business Machine diu que va passar de ser el novè més atacat el 2019 al tercer el 2020.

Plans del Govern

La vulnerabil­itat fa anys que és en el radar de les autoritats. Es va alertar sobre aquest fet durant l’Administra­ció de George Bush, quan Leon Panetta era secretari de Defensa de Barack Obama va advertir de la possibilit­at d’un «ciberPearl Harbor» i el problema també va ocupar l’Administra­ció de Donald Trump. Fins ara, no obstant, els esforços per mirar de reforçar la cooperació entre el govern i parts fonamental­s del sector privat per intensific­ar la ciberdefen­sa d’infraestru­ctures crítiques, i sobretot per regular estàndards mínims de cibersegur­etat per a empreses que tenen sistemes en aquesta xarxa vital, han fracassat.

És un repte que afronta ara Joe Biden. Impulsat especialme­nt pel cas de Solar Winds (on a diferència del cas de Colonial es va identifica­r i sancionar un actor estatal, Rússia), el mandatari prepara una ordre executiva que, segons va avançar The New York Times, crearia una sèrie de paràmetres de seguretat digital tant per a agències federals com per a contractis­tes que desenvolup­en software per al Govern.

Biden vol posar en marxa un programa pilot de detecció i alerta primerenca i podria recollir en el seu decret recomanaci­ons que està preparant el Departamen­t de Justícia o grups com l’Institut per a la Seguretat i Tecnologia, que a l’abril va presentar un informe reclamant accions urgents, com pressionar països que funcionen de refugi per a cibercrimi­nals com Rússia perquè els persegueix­in, una idea que ja ha deixat caure Biden.

Falta de transparèn­cia

Un dels reptes que enfronta aquest reforç de la ciberdefen­sa nacional és la falta de transparèn­cia d’algunes empreses privades. És una cosa que s’ha donat en el cas de Colonial, protagonis­ta d’una de les més greus fuites al seu oleoducte l’any passat, del veritable abast de les quals encara no ha fet públiques totes les dades.

Diverses informacio­ns apunten que la companyia tenia pobres pràctiques de cibersegur­etat que haurien fet fàcil l’atac de DarkSide. No ha informat de quina inversió ha fet en protegir les seves xarxes i s’ha mostrat reticent a deixar que les autoritats federals reforcessi­n les seves defenses. Es neguen també a dir si han pagat el rescat, extrem que l’FBI desaconsel­la.

nLa companyia Colonial tenia pobres pràctiques de cibersegur­etat que han facilitat l’atac cibernètic

 ?? Justin Lane / Efe ?? Camions cisterna a prop de l’oleoducte Colonial.
Justin Lane / Efe Camions cisterna a prop de l’oleoducte Colonial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain