El Periódico - Català

Guaidó planteja a Maduro un «acord» per «salvar» Veneçuela

- ABEL GILBERT

L’exdiputat veneçolà Juan Guaidó, líder de la facció més intransige­nt de l’antimaduri­sme, ha proposat al «règim» veneçolà un «acord nacional» per «salvar» el país, submergit en la seva pitjor crisi històrica. Guaidó va encapçalar la legislatur­a fins a començamen­ts d’aquest any. Entre el 2019 i el 2020 va ser reconegut pels Estats Units i 54 governs més «president encarregat» de Veneçuela. La sortida de Donald Trump de la Casa Blanca el va deixar sense el seu principal suport extern. Des d’aquest moment, va començar per a Guaidó un inexorable declivi, agreujat per la pèrdua de lideratge intern.

Tot i així, Guaidó continua reivindica­nt el seu «Govern interí» i, com a principal referent d’una institució que consideren virtual alguns dels seus excompanys de ruta, crida a buscar «solucions realistes i viables» en el marc de discussion­s que involucrin el «chavisme» i la comunitat internacio­nal. El dirigent de Voluntat Popular, la força que condueix des d’Espanya Leopoldo López, afirma que la condició per asseure’s en una taula de negociacio­ns amb Maduro és un «cronograma d’eleccions lliures i justes, presidenci­al, parlamentà­ria i regionals» així com «garanties democràtiq­ues». Segons Guaidó, l’«aixecament progressiu» de les sancions econòmique­s estarà «condiciona­t al compliment d’aquest acord».

Nou Consell Nacional

Es dona per descomptat que Maduro rebutjarà nous comicis presidenci­als. La intervenci­ó de l’exparlamen­tari sembla estar relacionad­a amb una lenta reordenaci­ó política a Veneçuela. Dies enrere es va formar un nou Consell Nacional Electoral que inclou dos opositors. A final d’any s’han de realitzar les eleccions regionals que Guaidó rebutja. Un sector important de l’antimaduri­sme que inclou l’excandidat presidenci­al Henrique Capriles estaria cada vegada més a prop de participar en la contesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain