El Periódico - Català

Un exalumne mata set nens i dues dones en una escola a Rússia

> Les forces de seguretat detenen el noi, de 19 anys, i investigue­n els motius de l’assalt, en el qual també s’han registrat 20 ferits

- MARC MARGINEDAS

Un total de nou persones, entre les quals hi ha set nens, una professora i una empleada del centre, van perdre la vida ahir a causa d’un tiroteig a l’escola número 175 de la ciutat de Kazan, al Tatarstan, a poc més de 800 quilòmetre­s a l’est de Moscou. Segons les forces de seguretat, l’atac va ser perpetrat per un assaltant, no dos, com s’havia informat al principi. Es tracta d’un noi de 19 anys, antic alumne del centre, que finalment va ser arrestat per les forces de seguretat.

A més dels morts, almenys una vintena de persones van resultar ferides, la majoria de les quals eren menors. Sis persones van ser ingressade­s en una unitat de cures intensives i es troben en estat crític. Alguns dels estudiants van intentar fugir llançant-se al buit des de les finestres del tercer pis, fet que va causar la mort d’almenys dos d’ells. Segons l’agència Ria Nóvosti, abans del tiroteig va poder escoltar-se al recinte escolar una potent explosió.

L’atacant detingut és Ilnazh Galiaviev, que havia acabat els seus estudis fa quatre anys al mateix institut i havia ingressat al TISBI, un centre universita­ri especialit­zat en Informàtic­a, Ciències Empresaria­ls i Econòmique­s, d’on va ser expulsat l’abril passat per falta d’assistènci­a. Es desconeixe­n els motius pels quals va decidir realitzar l’acció contra la seva antiga escola. Només se sap que posseïa un permís per portar armes, segons va admetre a la televisió pública local el president del Tatarstan, Rustam Minnikhàno­v. Fonts pròximes al TISBI van assegurar al portal RBK que, malgrat el seu baix rendiment universita­ri, es tractava d’un estudiant «tranquil i no conflictiu».

Altres fonts van dir a TVRain que durant el seu pas per l’escola 175, havia sigut assetjat i intimidat. Imatges d’ell, a l’interior d’una cel·la, amb el tors despullat i cobert d’un rastre de sang, van ser retransmes­es per les xarxes socials i la tele russa, proclamant-se «Déu» i assegurant que odiava «tothom».

Sense dir res

Fonts del Ministeri d’Educació van relatar a l’agència TASS que l’atacant va penetrar a l’edifici per la porta principal amb un fusell automàtic i, sense dir res, va obrir foc, i va ferir un dels treballado­rs de mantenimen­t. «Era a classe i vaig sentir primer una explosió; després el tiroteig», va explicar un professor. En el moment de l’assalt, dins de l’edifici hi havia més de 700 alumnes i una setantena de treballado­rs, dels quals 52 eren professors. La majoria dels morts es van produir entre alumnes de menor edat, ja que els grans en aquell moment feien entrenamen­t militar a l’exterior.

A Rússia, en els últims anys, el fenomen dels atacs armats a escoles s’està fent més freqüent, tot i que sense arribar a les proporcion­s dels EUA. L’octubre del 2018, un adolescent va assassinar 19 persones en una escola de Kertx, una localitat de la península de Crimea, annexionad­a per Rússia el 2014. El president Vladímir Putin va culpar llavors de la tragèdia la «mundialitz­ació» del fenomen dels tirotejos a les escoles. Dos anys després, va haverhi un nou incident similar a Blagovésxe­nsk, una localitat siberiana al costat de la frontera amb la Xina, tot i que amb conseqüènc­ies menys tràgiques: un mort i tres ferits, a més de l’atacant. Les forces policials han estat neutralitz­ant amb freqüència plans realitzats per adolescent­s per atacar escoles. En plena commoció pel tràgic succés, el líder del Kremlin va ordenar revisar la normativa que regula la tinença d’armes al país, segons va anunciar el portaveu presidenci­al, Dmitri Peskov.

Kazan és la capital del Tatarstan, república russa de majoria musulmana. El 2017 va perdre l’estatus especial dins de la Federació Russa que tenia des del col·lapse de la Unió Soviètica, que li permetia mantenir un cert control sobre els seus recursos econòmics i el seu pressupost i mantenir un perfil en els assumptes internacio­nals.

 ?? Alexey Nasyrov / Reuters ?? Mostres de desolació a l’escola on es va produir el tiroteig.
Alexey Nasyrov / Reuters Mostres de desolació a l’escola on es va produir el tiroteig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain