El Periódico - Català

El moviment 15-M, 10 anys després

Fa 10 anys que va néixer a les places de les principals ciutats espanyoles el moviment dels indignats, un esclat social contra les conseqüènc­ies de la crisi financera del 2008 que ha sigut objecte de nombroses reflexions en forma de llibre

- EVA CANTÓN

Stéphane Hessel (Destino, 2011)

Pablo Iglesias

(Editorial Popular, 2011) acudir al diari de camp de la investigad­ora Adriana Razquin Mangado, que aboca pamflets, transcripc­ions de vídeos, intervenci­ons en assemblees, retalls de premsa i entreviste­s en profundita­t a Didáctica ciudadana (Editorial Universida­d de Granada, 2018) mentre que Las voces del 15-M (Los panfletos del lince, juny 2011) ofereix una crònica rabent explicada per alguns dels seus protagonis­tes.

Els tres llibres de l’escriptor i politòleg Carlos Taibo –Nada será como antes (2011), El 15-M en sesenta preguntas (2011) i Que no se apague la luz (2012), tots a l’editorial Catarata– presenten una aproximaci­ó didàctica per explicar l’èxit de la revolta, les seves propostes i perspectiv­es de futur. Per la seva banda, a Redes de indignació­n y esperanza (Alianza Ensayo, 2012) la mirada del sociòleg (i avui ministre) Manuel Castells es deté en el paper que internet i les xarxes socials van exercir en la creació d’espais d’autonomia als carrers –des de Tunísia fins a Madrid– per debatre projectes ciutadans al marge de qualsevol organitzac­ió formal.

El present

La pregunta del milió ara és què ha quedat de tot allò. «De l’èxit en la mobilitzac­ió dels indignats ningú en dubta. La discussió sobre l’èxit dels seus objectius, no obstant, es manté oberta». És la resposta de la sociòloga Cristina Monge, que, amb els seus col·legues de la Universita­t de Saragossa José Ángel Bergua, Jaime Minguijón i David Pac, coordina a Tras la indignació­n (Gedisa, 2021) un cop d’ull al fenomen des del present. ¿Com ha afectat la política, què han fet els ajuntament­s del canvi, com s’ha observat des de Llatinoamè­rica? «Els indignats van complir el seu paper: van emetre els senyals perquè la fatiga de materials no afectés les barreres de seguretat de la democràcia», resumeix Monge.

La seva experiènci­a personal com a militant és el que explica Francisco Jurado Gilabert, un dels fundadors de Democràcia Real Ja –germen del 15-M– a

Un caos bonito (Lengua de Trap, 2021) mentre que la historiado­ra Julia Ramírez-Blanco en fa a

15-M. El tiempo de las plazas (Alianza Editorial, 2021) una àmplia revisió en la qual suggereix veure les confluènci­es entre activisme, utopia i art en un assaig que incorpora centenars d’imatges.

Pn

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain