El Periódico - Català

Per què diem ‘no’ a una escola inclusiva

- Mireia Raurich

Soc estudiant de Pedagogia i crec que tothom que estudia i/o treballa en aquest àmbit estarà d’acord que una educació inclusiva és realment necessària. Una societat democràtic­a ha de poder dir amb seguretat i fermesa que és inclusiva. No pot ser que l’educació, un dels seus pilars més importants, estigui sent desigual i segregada.

El problema rau que ens trobem amb una metodologi­a rutinària, bàsica, amb la mateixa avaluació i ensenyamen­t per a tot l’alumnat. Simplement, s’utilitza un tipus estàndard, i els alumnes són més que uns cervells amb l’obligació d’aconseguir uns aprenentat­ges per a la vida laboral que els espera. Tenen problemes, inquietuds, necessitat­s i carències, i el sistema educatiu (ja no dic els docents, perquè considero que el problema és global) ha de fer-li front. A tot això, el professor ha de poder enfrontar-se amb l’ajuda, si fa

falta, de més adults o de familiars de l’alumnat. I a més, com a punt a favor de la diversitat a l’aula, la compartici­ó d’idees entre l’alumnat pot ser molt gratifican­t, sobretot en l’àmbit de la tolerància i l’equitat. També sembla que les escoles competeixe­n

sobre quina és més innovadora segons qui tingui la tecnologia més potent del mercat, intentant demostrar que estem en plena època de pedagogia postmodern­a.

Des del meu humil punt de vista, la pedagogia no tracta d’això. És fantàstic que les escoles tinguin prou eines per facilitar l’aprenentat­ge als alumnes, però això no significa que siguin escoles innovadore­s. Una escola amb aquesta caracterís­tica ha de ser democràtic­a, equitativa, solidària i tolerant, entre altres qualitats. Si un institut té la millor tecnologia del mercat però no sap com afrontar la violència a les aules, la discrimina­ció o la desigualta­t, no té res d’innovadora. Aquesta, entre d’altres, ha de percebre la diversitat com a riquesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain