El Periódico - Català

El 75% dels catalans de més de 50 anys estaran vacunats al juny

Prop del 10% de les persones que estan citades no acudeixen a vacunar-se. «Per cada cita incomplert­a, els equips sanitaris han de trucar a tres persones», adverteix Argimon.

- BEATRIZ PÉREZ

El 75% dels catalans més grans de 50 anys estaran vacunats amb almenys una dosi contra la Covid-19 a mitjans de juny. El secretari de Salut Pública de la Generalita­t, Josep Maria Argimon, va destacar ahir que, a partir d’aquesta franja d’edat de 50 anys, són les persones que tenen «més probabilit­ats» d’ingressar en un hospital pel virus.

Respecte a les taxes d’infecció, l’epidemiòle­g va aclarir que si bé s’està vacunant les persones de més risc, encara queda el grup de menys de 40 anys que reuneix les franges d’edat en les quals predominen els contagis.

«Haurem d’esperar a tenir vacunats els més joves perquè el nombre de casos global disminueix­i», va argumentar Argimon, que va recordar que en les pròximes tres setmanes el focus de la vacunació estarà posat a la franja de 50 a 59 anys (un milió de persones a Catalunya). De moment ja estan sent cridats per vacunar (o poden demanar cita) els de 55 a 59 anys i, «en pocs dies», ho faran els de 50 a 54.

Esgotar la vacunació en aquestes franges d’edat és l’objectiu de Salut, ja que «el 80% dels ingressos a les ucis té 50 o més anys», segons Argimon, i «el grup en el que es comptabili­tzen més ingressos és el de 60 a 69 anys».

Catalunya ja ha posat 3.364.940 dosis de la vacuna i el 32,9% dels més grans de 16 anys tenen una dosi, mentre que el 15,8% té les dues, segons Carmen Cabezas, subdirecto­ra de Promoció de la Salut. Cabezas també ha explicat que la intenció és posar la segona dosi d’AstraZenec­a a qui va rebre la primera i és més gran de 60 anys, però que als menors s’està pendent de la decisió del Ministeri.

Respecte a la situació epidemiolò­gica, el titular de la secretaria de Salut Pública va celebrar que Catalunya va «en bona direcció», i va advocar per no abaixar la guàrdia. Va explicar que els contagis setmanals han baixat de 10.600 a 7.700 i, a finals d’aquesta setmana estarà en els 6.500.

La positivita­t (la xifra de positius que resulta de les proves diagnòstiq­ues) ha baixat al 7% i a finals de setmana estarà en el 5%, el llindar segons el qual l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera que l’epidèmia està sota control.

No obstant, l’epidemiòle­g va voler cridar l’atenció sobre les «aglomeraci­ons» produïdes el cap de setmana passat. «És una bona notícia que acabi l’estat d’alarma, però s’ha de recordar que la pandèmia no ha acabat», va dir, tot i que va valorar el succeït com un «fet puntual».

Argimon també va cridar l’atenció sobre el fet que «entre el 8% i el 10%» de les persones que tenen cita per vacunar-se acaben per no anar-hi. «Per cada cita que no es compleix, els equips han de trucar a tres persones», va explicar. «Això complica molt el pla de vacunació perquè, per exemple, en el cas de les vacunes

de Pfizer, una vegada descongela­da una safata, als cinc dies caduca». En aquests casos, es recorre a les denominade­s «persones de rescat», aquelles que inicialmen­t no tenien cita encara però a qui es crida per aprofitar aquestes dosis.

No obstant, això suposa un «sofreesfor­ç afegit» per al personal sanitari, que ha de vacunar i alhora buscar nous candidats per a les dosis sobrants. Argimon va demanar que les persones siguin «molt cauteloses a l’hora de no acudir a una cita». També va alertar sobre els fakes que corren per les xarxes socials per acudir a vacunar-se a alguns centres i va demanar fer únicament cas dels «canals oficials».

El secretari de Salut Pública de la Generalita­t va puntualitz­ar també que aquestes situacions es produeixen sobretot en els punts de vacunació addicional­s i no tant en els CAP.n

 ?? Manu Mitru ?? Vacunacion­s a les instal·lacions habilitade­s a la Fira de Barcelona, la setmana passada.
Manu Mitru Vacunacion­s a les instal·lacions habilitade­s a la Fira de Barcelona, la setmana passada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain