El Periódico - Català

El moviment veïnal insisteix a revertir el model turístic

L’Assemblea de Barris de Barcelona presenta al·legacions a la modificaci­ó del pla urbanístic d’allotjamen­ts per als visitants.

- HELENA LÓPEZ

Si hi ha una frase que resumeix els seus sentiments –no només, però això va també d’allò– i el missatge que volen transmetre és, segurament, aquesta: «Barcelona té més hotels dels que podem suportar, estiguin plens o buits». Està treta del manifest que dos membres de l’Assemblea de Barris pel Decreixeme­nt Turístic van llegir el desagradab­le matí d’ahir a la plaça de Sant Miquel, acompanyat­s per representa­nts d’entitats socials i veïnals de la ciutat, de la FAVB a la plataforma Plataforma en defensa de la Barcelonet­a, la PAH o el Sindicat de Llogateres. El lloc i el moment per a la lectura no eren casuals. Ho feien després d’entregar al consistori les al·legacions, firmades per totes les entitats allà presents –fins a 15– a l’actualitza­ció del Pla Especial Urbanístic d’Allotjamen­ts Turístics (PEUAT), aprovat inicialmen­t per la comissió de govern el gener passat. Unes al·legacions que van en la línia de les presentade­s fa quatre anys, quan ja van definir l’eina com a «necessària i alhora insuficien­t».

La presentaci­ó de les al·legacions, que, en definitiva, persegueix­en un pla més restrictiu, té molta cosa també d’«aquí seguim». El context en el qual es va aprovar el PEUAT inicial –que el gremi turístic va torpedinar a denúncies, algunes de les quals han derivat en els canvis realitzats en la versió actual– avui s’assembla gairebé a una realitat paral·lela. Fa només quatre anys, però la ciutat era absolutame­nt diferent, en un moment en què la turistific­ació batia rècords i s’havia convertit en la principal preocupaci­ó de la ciutadania. Avui la realitat és radicalmen­t diferent, per la qual cosa els moviments socials reunits al voltant de l’ABDT senten la necessitat de fer-se visibles.

Les entitats recorden que Barcelona és «una ciutat on hi ha desnonamen­ts cada dia i una quantitat creixent de persones sense llar». Al dret a la vivenda s’hi va referir el portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs,

que va recordar l’«evident impacte del turisme en la vivenda» i en el seu preu; igual que va fer Rodrigo Martínez, del Sindicat de Llogateres, que va apuntar la necessitat de tornar els allotjamen­ts turístics al parc de vivenda habitual com a eina per defensar el dret a la ciutat.

Entre les demandes concretes de l’ABDT destaca que les zones u i dos passin a ser de decreixeme­nt i que la tres i la quatre siguin de creixement zero. Reivindiqu­en també «instrument­s legislatiu­s que acabin amb el caràcter indefinit de les llicències d’allotjamen­t turístic, per poder controlar-les i extingir-les». Una normativa de fons

Sobre les habitacion­s de lloguer per dies, que aquesta nova versió del PEUAT aprovada inicialmen­t prohibeix, des dels moviments veïnals insisteixe­n que cal «una normativa de fons altament restrictiv­a per si en algun moment el PEUAT cau o és modificat».

«El missatge que envien les entitats és que hi ha un debat a la ciutat que no ha mort. ¿Com s’ha de regular el turisme? Coincidim que ara és el moment de repensar la ciutat amb estratègie­s que no només passen pel PEUAT», reflexiona la tinenta d’alcalde, Janet Sanz.

«Coincidim que és el moment de repensar la ciutat», diu Janet Sanz

 ?? Jordi Otix ?? Membres de l’Assemblea de Barris pel Decreixeme­nt Turístic, ahir a la plaça de Sant Miquel.
Jordi Otix Membres de l’Assemblea de Barris pel Decreixeme­nt Turístic, ahir a la plaça de Sant Miquel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain