El Periódico - Català

Les crítiques creixen i fan esclatar els Globus d’Or

Després dels anuncis de diversos estudis que deixen de treballar amb l’HFPA i les crítiques de l’actriu Scarlett Johansson, l’NBC no transmetrà la gala.

- IDOYA NOAIN

Malgrat les ombres de corruptele­s, conflictes ètics i malgrat donar premis moltes vegades gens emparellat­s a la qualitat cinematogr­àfica o televisiva, els Globus d’Or que entrega l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA en les seves sigles en anglès) han volat durant 78 anys fins a convertir-se en un element fonamental en la indústria hollywoodi­ana i en la seva temporada de guardons. El vol, i la festa, ha acabat, almenys de moment.

Després dels anuncis de diversos estudis que deixen de treballar amb l’HFPA mentre no es reformi i les crítiques d’estrelles com Scarlett Johansson i Mark Ruffalo, dilluns l’NBC va anunciar que cancel·la la retransmis­sió del 2022. Si feia falta un altre senyal de la crisi, Tom Cruise va tornar al grup les tres estatuetes que li han entregat en la seva carrera. Els Globus punxen i alguns senten el buf d’aires de canvi a Hollywood.

Per entendre els fets cal remuntar-se al 21 de febrer, quan una setmana abans de l’edició d’aquest any el Los Angeles Times va publicar un revelador article que va exposar no només aquestes ombres de l’HFPA, que eren més que un secret a crits, sinó que va remarcar altres tèrboles realitats. Es va constatar, per exemple,

Tom Cruise ha tornat les tres estatuetes que li han entregat en la seva carrera

que no hi ha ni un membre negre entre els 87 periodiste­s, però també que el grup pagava generosame­nt i potencialm­ent de manera il·lícita als seus membres.

Davant la tempesta hi va haver propòsit públic d’esmena a la gala i la setmana passada la majoria de l’HFPA va aprovar una sèrie de reformes. Entre les quals hi ha sumar almenys 20 membres aquest any, «amb focus específic en reclutar membres negres». Es va donar llum verda també a contractar assessors en matèria de diversitat i a imposar l’adhesió a un «nou codi» que impediria als periodiste­s, per exemple, acceptar regals.

Aquests passos van deixar fred especialme­nt el grup Time’s Up i una coalició de potents agències de publiciste­s que, després d’anys de connivènci­a (perquè ningú amaga que ells, com els grans estudis i estrelles, han jugat al joc que plantejava l’HFPA i els Globus), van començar a dir prou. I la pressió ha fet efecte.

Primer va ser Netflix, que va mostrar el seu descontent­ament amb la proposta i en una carta a l’HFPA els van anunciar que «aturen qualsevol activitat amb la seva organitzac­ió fins que es realitzin canvis més significat­ius». El va seguir diumenge WarnerMedi­a, que inclou HBO, amb una altra missiva que informava el grup que cessarien rodes de premsa i invitacion­s a altres actes de la indústria amb els seus talents fins que s’implemente­ssin els canvis.

«Durant massa temps s’han fet als nostres equips i a altres de la indústria demandes de beneficis, favors especials i peticions no profession­als», van escriure els executius de Warner, que també van denunciar preguntes «racialment insensible­s, homòfobes i sexistes» dels periodiste­s del grup, cosa que també va denunciar Johansson. «Lamentem que com a indústria ens hem queixat però hem tolerat aquest comportame­nt fins ara».

Dilluns va ser el torn dels estudis d’Amazon i va arribar també la cancel·lació de l’NBC, que paga 60 milions de dòlars al grup pels drets d’una gala que aquest any va perdre un 62% de la seva audiència. «Continuem creient que l’HFPA està compromesa. No obstant, creiem que un canvi d’aquesta magnitud porta temps i feina», van escriure, mostrant-se «esperançat­s d’estar en posició d’emetre el xou el gener del 2023».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain